Dřevěný kostelík v nové podobě by měl být hotov na podzim příštího roku.

„Samotná stavba by měla začít podle informací z Biskupství ostravsko-opavského letos na podzim. Společně s biskupstvím od samotné tragédie řešíme, jak můžeme být jako město nápomocni. Například jsme poskytli prostory pro uskladnění trámů, které po požáru zůstaly. Jsou umístěny v bývalé hasičské zbrojnici a mohou tam být tak dlouho, jak bude potřeba,“ nastínila starostka Třince Věra Palkovská.

Samotná stavba bude hrazena z pojistky, naopak veřejná sbírka, kterou vyhlásilo město Třinec, bude sloužit k vybavení interiéru. Lidé stále mohou na obnovu kostelíka přispívat. V současné době je na kontě téměř 3,365 milionu korun.

„Málokdy jsem se během svého působení na radnici setkala s takovou solidaritou v rámci celé České republiky. Ozývali se z měst, obcí, různých institucí, ale i konkrétní lidé s otázkou, jak mohou pomoci. Finanční částkou chtěl dokonce přispět i vězeň z jedné české věznice. Nebo jeden vyučující z vysoké školy požádal u příležitosti oslavy svých narozenin kolegy, aby místo dárku poslali finanční částku na sbírku pro obnovu gutského kostelíka. Všechny dopisy, co přišly, mám schované. Některé jsou moc hezké,“ prozradila starostka s tím, že firma Mota-Engil, která budovala obchvat Třince, darovala u příležitosti slavnostního otevření obchvatu sošku Panenky Marie, která poputuje do nového kostela.

Veřejnou sbírku podpoří i výstava. „Jsme dohodnuti s Muzeem Těšínska, že v létě bude instalována v třinecké knihovně výstava o historii kostelíka, přičemž vernisáž proběhne v září. Tato akce by opět měla podpořit sbírku, protože už bude zřejmé, co bude v souvislosti s interiérem potřeba. Tahle záležitost bude na bedrech města,“ nastínila Palkovská.

Dodala, že pro Třinec byl kostelík nejstarší historickou památkou. „Lidé přesto na toto místo stále chodí, i když tam kostelík nestojí. Navštívili jej představitelé české vlády i manželka prezidenta republiky. Moc bych si přála, až bude nový kostelík postaven, aby si do něj našli cestu nejen věřící, ale i turisté,“ řekla.

Autobus olomoucké MHD. Ilustrační foto
O osudu dopravního podniku rozhodnou až noví zastupitelé