Řeč je o lokalitě zvané Trnkovec v Ostravě-Radvanicích. Poslední rok se tu stížnosti rojí jako houby po dešti. Policie je často bezmocná…

Neustálý hluk doléhající v kteroukoliv hodinu na zahrady i „zabedněné“ domy sousedů z nedalekých bytových domů, kde žijí sociálně slabí občané, je to poslední, co by starousedlíky znepokojovalo.

Ilustrační foto.
Lékařská fakulta má dva děkany

Mnohem horší je vrůstající kriminalita. Dětem tu lapkové kradou kola, ženu s batoletem v kočárku tu sexuálně napadli dokonce i v dopoledních hodinách.

Deník zjistil, že v poslední době došlo v lokalitě minimálně ke třem pokusům o znásilnění, několika krádežím i loupežným přepadením. Policii už lidé nevolají ani zdaleka pokaždé.

Hrůzný zážitek popisuje i jedna z poškozených. „V únoru jsem šla okolo 19 hodiny na zastávku. V té chvíli mě cikán zezadu převalil, roztrhl halenku, chytil mi hlavu a začal mě osahávat,“ popisuje Klára Golombová, která po setmění už odmítá chodit ven.

Starousedlíkům na Trnkovci vadí kromě obyvatel Pátovy ulice také lidé z nedaleké Trnkovecké ulice, kde Centrom rovněž působí.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

V květnu v pozdních večerních hodinách nedaleko odtud přepadli Vítězslava Bonczeka, když se vracel z hospůdky.

„Dva Romové ve věku do 30 let po mě chtěli cigaretu. Řekl jsem, že nemám, a šel dál. Po chvíli se za mnou vyřítili, každý z jedné strany bočních uliček. Nebylo jak se bránit,“ vysvětluje muž, jenž z incidentu vyšel z tříštivou zlomeninou a sešroubovaným kotníkem.

Policie zde zásahy v posledních letech potvrzuje.

„V prvním pololetí roku 2017 jsme začali prověřovat pět násilných trestných činů, letos tři. Vloni i letos jsme prověřovali okolnosti shodně jedné loupeže. Letos byl prověřován i jeden trestný čin znásilnění ve stádiu pokusu,“ informuje policejní mluvčí Gabriela Pokorná s tím, že podezřelý už byl obviněn a vzat do vazby.

Výstava - historie atletiky v Nové Karolině.
Jan Železný přivezl do Ostravy rekordní oštěp. “Je výjimečný,” říká česká legend

Většina obyvatel Trnkovce se shoduje v tom, že trestnou činnost páchají místní. Obyvatelé prakticky shodně mluví o nájemnících z ulic Pátova a Trnkovecká, kde si od města a společnosti Residomo nezisková organizace Centrom (případně spolek PVPPS, který vznikl odštěpením od Centromu) pronajímá prostory.

Dále je přepronajímá a pomáhá sociálně slabým rodinám. Poté, co se situace v lokalitě začala zhoršovat, začal obvod jednotlivé nájemní smlouvy Centromu ukončovat.

„Činíme všechny kroky k tomu, aby se problémoví nájemníci Centromu vystěhovali. I když se počet smluv neustále snižuje a už jsou jen dvě, je mi doopravdy záhadou, že nepokoje a nepořádek tam neustále přetrvávají,“ říká starostka Radvanic a Bartovic Šárka Tekielová.

Centrom odmítá, že by byl příčinou problémů.

Starousedlíkům na Trnkovci vadí kromě obyvatel Pátovy ulice také lidé z nedaleké Trnkovecké ulice, kde Centrom rovněž působí.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

„Sociálně vyloučené rodiny jsme tam nenastěhovali my. Byli tam už když sociální služby v místě poskytoval spolek Společně – Jekhetane. Vyloučená lokalita s podobnou skladbou obyvatelstva tu už byla. Takové ty řeči o tom, že Centrom tam natahal nepřizpůsobivé, jsou nesmyslné,“ reaguje za spolek Centrom jeho statutární zástupce Jan Houdek.

Podle místních se ale problémy začaly kupit právě v posledních letech, kdy tam Centrom začal působit.

„Nikdy tu to tak hrozné nebylo, nyní bez pepřáku ven nechodím. Mám strach,“ říká Golombová. Obyvatelé Trnkovce se navíc bojí zhoršení situace, protože o tamní bytové domy údajně vrcholí podnikatelský boj.

Ilustrační foto.
Sezona v pálenicích začala, z kotlů teče třešňovice
Evžen Machytka.
Změny ve FNO: končí přednostové Dvořáček a Martínek