„Třeba právě Morávka je zaplněna vodou ze sta procent, stejné to je v případě Žermanické přehrady. Slezská Harta a Kružberk jsou zaplněny vodou z devětadevadesáti procent,“ upřesnil Jiří Pagáč, vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Odry.

Z pětadevadesáti procent je zaplněna Olešná, z devětaosmdesáti procent Těrlicko. „V případě Těrlicka jsme ale vodu z přehrady upouštěli úmyslně. Totéž platí i pro přehradu Šance, která je nyní zaplněna ze sedmasedmdesáti procent. Tuto nádrž připravujeme na rekonstrukci,“ vysvětlil dále šéf vodohospodářského dispečinku Povodí Odry.

Proplachují nečistoty

Vodohospodáři využívají zaplněných přehrad i k tomu, aby vodu pročistili. „Například v Žermanicích udržujeme hladinu nad hladinou zásobního prostoru a přes bezpečnostní přelivy proplachujeme nečistoty, které plavou na povrchu,“ vysvětlil Jiří Pagáč. Podle něj se přehrady zaplnily vodou nejen díky sněhu, který odtál z hor, ale také pomohly výrazné dešťové srážky v minulých dnech. V Beskydech napršelo 35 až 40 milimetrů na metr čtvereční, v Jeseníkách byly srážky ještě vydatnější, místy napadlo až 60 milimetrů.

Vody přibylo i v řekách. Například Ostravice v Ostravě je nyní na úrovni 180denní vody (statistické číslo, které vypovídá, že takový průtok bývá ve zmíněném případě 180 dní v roce). Ještě koncem března byla přitom hladina na úrovni třicetidenní vody.

Údaje o naplnění vodních nádrží v Povodí Odry (v procentech). První údaj je z konce loňského roku, ve druhém sloupci je uveden aktuální stav. U přehrad označených hvězdičkou vodohospodáři úmyslně nedrží v nádržích větší množství vody, protože v nich budou provádět rekonstrukce či jiné práce.

Šance* 58 77

Morávka 38 100

Žermanice 55 100

Těrlicko* 76 89

Olešná 69 95

Slezská Harta 88 99

Kružberk 90 99