Hlavním cílem je budoucí areál který bude stát miliardu korun, ale téměř celý jej pokryjí dotace napojit na okolí. Širší centrum města, lokalita dnes spíše zpustlá, se tak smysluplně rozšíří.

Vizualizace. Takto bude vypadat miliardový areál Ostravské univerzity na Černé louce.
Univerzita dostala dotace. Nový miliardový areál na Černé louce bude do tří let

Hlavním cílem úvah je nové využití silnice, která vede podél řeky Ostravice v moravské části města a jež je při zvýšené hladině často pod vodou. Ostrava už si u Ateliéru Simona nechala zpracovat architektonickou studii, za niž zaplatí 210 tisíc korun bez DPH.

Silnice pro auta se zúží, doplněna bude cyklostezka a pěší promenáda. „Od navržené úpravy očekáváme zklidnění ruchu dnešní komunikace. V budoucnu by se měla proměnit na pěší promenádu zcela a to ve chvíli, kdy bude dokončen vítězný návrh proměny Černé louky,“ řekla investiční náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová.

Miniuni na Černé Louce, 9. prosince 2018 v Ostravě.
Miniuni na Černé louce končí, ustoupí novému miliardovému areálu
Dominantami multifunkčního areálu bude i architektonicky zajímavé zázemí pro sport, zdraví a technologie (na snímku vlevo v pozadí) a Klastr umění a designu Fakulty umění (na snímku v popředí vpravo).
Pozemky už patří univerzitě, na Černé louce vznikne nový areál

V budoucnu se počítá také s úpravou ulice Na Karolině, jejíž část vedoucí po mostě přes řeku by měla také sloužit pěším a dále propojit okolí řeky na moravské a slezské straně města.

Práce na projektové dokumentaci už začaly. Proměna nábřeží by měla být dokončena ve druhé polovině roku 2021, kdy budou otevřeny také nové fakulty Ostravské univerzity Klastr umění a designu fakulty umění a také zázemí pro sport, zdraví a technologie s nadčasově vypadajícím zázemím.

Fakultní nemocnice v Ostravě.
Novým ředitelem FNO bude lékař Havrlant. Ve výběrovém řízení uspěl už dvakrát
Nouzový přístřešek pro lidi bez domova od firmy iglou.cz, 22. ledna 2019 v Ostravě.
Speciální iglú pomáhá bezdomovcům v Ostravě přežít mrazy
Tragická nehoda na Opavské ulici ze směru z Poruby na centrum. Auto srazilo dívku a starší chodkyni, která zraněním podlehla.
Na přechodu smrti v Porubě budou semafory. Mohly být už před 14 roky!