VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejezte, nepijte ani nežijte blbě aneb „Super jídlo“ za super ceny

Ochutnat jídla vysoké gastronomie za přijatelnou cenu. To je hlavní náplň letos již devátého ročníku Grand Restaurant Festivalu, který se uskuteční v prestižních restauracích Maurerova výběru Grand Restaurat v celé České republice od 15. ledna do 28. února.

14.1.2018
SDÍLEJ:

Uznávaný gourmet Pavel MaurerFoto: Deník / Divíšek Martin

V našem kraji se do akce zapojilo devět restaurací. Letošním mottem je Superfood za super ceny.

„Ochutnáme třeba mořské řasy, dezert z baobabu, habešskou bezlepkovou mouku, reishi houbu nesmrtelnosti, ale také lokální superpotraviny, jako třeba moruši či rakytník,“ říká zakladatel festivalu, foodkritik, gurmán a původně novinář Pavel Maurer.

Restaurace v kraji
Čeladná: Miura hotel; Opava: U Tiskárny; Ostrava: Best Western hotel Vista, Buena Vista; Imperial Hotel Ostrava, La Brasserie; Jan Maria; Mercure Ostrava Center, Janak restaurant & bar; Park Inn by Radisson Hotel Ostrava, Bamboo; Ostravice: Sepetná hotel; Trojanovice: Rekovice restaurace & lesní hotel; Velké Karlovice: Lanterna Spa hotel, Vyhlídka.

A právě rakytníkovou omáčku najdete v menu Janak restaurantu & baru ostravského hotelu Mercure Ostrava Center.

Ochutnat ji můžete spolu s borůvkovým dortíkem, kterému předchází filé z divokého lososa na salátku z bílé a červené quinoy (merlík chilský, v Latinské Americe je využívána jako obilovina) s avokádovou espumou (pěnou) a jako hlavní chod váleček z mangoldu a krůtího masa, batátové pyré, černá čočka a ananasovo-chilli redukce.

„K menu jsem vybral víno z rodinného vinařství Sedlák, například tramín červený, pozdní sběr, k dezertu pak víno z Pálavy,“ upřesnil banketový koordinátor hotelu Mercure Ondřej Jančár.

A proč právě superfood? „Stále více lidí chce žít zdravě, starat se o svoji duši i tělo, exprimentovat,“ říká Pavel Maurer.

Co se týká samotných restaurací, některé se do výběru hlásí samy. Jiné, které se kupříkladu zúčastnily minulých ročníků, letos chybí. „Důvodem bývá skutečnost, že se to těmto podnikům nevyplatí, nebo také personální záležitosti. Gastronomické podnikání se napříč celou republikou potýká se zoufalým nedostatkem dobrých kuchařů,“ vysvětluje Pavel Maurer.

Ten na sebe prozradil, že sám moc rád vaří, ale výhradně jídla, která nedají moc práce, které stačí připravit do hodiny. „U vaření relaxuji. Pustím si rádio, otevřu si láhev vína nebo pivo a pomalu vařím,“ říká gurmán.

Z jídel, která se v našem kraji letos nabízejí, jej nejvíce zaujala kachní prsa s angreštovou omáčkou.

„Miluji angrešt, je to typicky česká, ale zanedbávaná superpotravina. V supermarketu ji nenajdete. Mám také velkou slabost pro hotel Miura v Čeladné, kde vaří podle mého mínění jeden z nejlepších kuchařů v celé republice, Michal Göth, a jeho pohankový lívanec s povidly, tvarohem a ovocem bude určitě moc dobrý,“ dodal na závěr Pavel Maurer.

K TÉMATU

Jak zakoupit degustační menu?
Na www.grandrestaurantfestival.cz si můžete vybrat degustační základní, dvouchodové nebo tříchodové menu za ceny od 250 do 600 korun.

Do Grand Restaurant Festivalu se po tříleté přestávce zapojí také Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích v Beskydech, což skýtá příležitost spojit degustaci se zimními radovánkami ve zdejším Resortu Valachy lyžováním ve Ski areálu Razula, jehož hlavní sjezdovka Razula je hned na protějším kopci, nebo s relaxací ve Wellness Horalu.

Zážitková restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna, která bývá otevřena jen ve večerních hodinách, se u příležitosti festivalu zcela mimořádně otevře také přes poledne.

Otevřená kuchyň a příroda: v Maurerově výběru vyhrála olomoucká Entrée

Pevné usídlení špičkové gastronomie v českých a moravských regionech potvrdil XXII. ročník ankety Maurerův výběr Grand Restaurant. Mezi desítkou restaurací, kterým hodnotitelé dali nejvyšší známky za jídlo, obsluhu a interiér, se umístily čtyři mimopražské podniky.

Na metu nejvyšší dosáhl nováček, olomoucká restaurace Entrée. Jejím logem je Inspirováno přírodou, takže tu nenajdeme ryze české, francouzské nebo asijské menu, nýbrž kulinářské kreace související s vodou, zahradou či ohněm doplněné různými ingrediencemi.

Na druhém stupínku skončila jedna ze tří restaurací s michelinskou hvězdou v České republice, Radisson Blu Alcron hotel v čele s šéfkuchařem Romanem Paulusem. Třetí příčku obsadila Terasa U Zlaté studně, za jejíž přitažlivostí stojí nejen unikátní výhled na Prahu, ale především Pavel Sapík. Do první desítky se poprvé dostal Miura Hotel z Čeladné.

Zakladatel ankety Pavel Maurer připomíná, že uživatelé průvodce se mohou orientovat podle různých kritérií. „Naše hodnocení reflektují zvlášť jídlo, obsluhu, interiér a dokonce máme speciální kolonku TOP 10 podle jmenovitých expertů a také oblíbený žebříček TOP 10 nejlacinějších z TOP 100,“ říká Maurer. V letošním ročníku amatérští porotci i profesionální gurmáni navštívili 974 restaurací, z nichž 218 získalo při hodnocení potřebný počet hlasů. Projedli téměř 5,7 milionu korun a průměrně utratili 720 korun - více zde.

Žebříček Top 10 absolutně*

1. Entrée (Olomouc)

2. Radisson Blu Alcron hotel, Alcron (Praha)

3. Terasa U Zlaté studně (Praha)

4. Radisson Blu Alcron hotel, La Rotonde (Praha)

5. Miura hotel (Čeladná)

6. Pavillon (Brno)

7. Four Seasons hotel, CottoCrudo (Praha)

8. Chateau Mcely, Piano Nobile (Mcely)

9. Bellevue (Praha)

10. Grand Cru (Praha)

*Žebříček TOP 10 publikuje deset nejlepších restaurací podle jednotlivých kategorií: jídlo, obsluha, interiér. Z těchto kategorií pak vzniká absolutní vítěz tak, že je sečtena 2x známka za jídlo, 1x za obsluhu a 1x za interiér a to vyděleno čtyřmi.

Autor: Hana Porebská

14.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Seřizovači 100 Kč

Seřizovači a obsluha číslicově řízených strojů OBSLUHA CNC OBRÁBĚCÍHO CENTRA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč, mzda max. 150 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: KO: Ing. Lebeda Rudolf, tel.: 777 213 254. Životopis zašlete na e-mail: info@opavskastrojirna.cz., SOU technického zaměření, čtení technické dokumentace, manuální zručnost, pracovitost, spolehlivost. , Pracoviště Opava, nástup ihned. , Jedná se i o manipulaci s břemeny nad 15 kg.. Pracoviště: Opavská strojírna s.r.o. - provozovna, Vávrovická, č.p. 301, 747 07 Opava 7. Informace: Rudolf Lebeda, +420 777 213 254.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 82 Kč

Prodavači potravinářského zboží POKLADNÍ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 82 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný ihned, do funkce zaučíme, praxe v oboru výhodou., Nabízené výhody: 12.000,-Kč jednorázový příspěvek, týden dovolené navíc, stravenky, příspěvky na rekreaci, podnikové chaty.. Pracoviště: Tempo, obchodní družstvo - prodejna dobroslavice, Přerovská, č.p. 160, 747 94 Děhylov. Informace: Jana Wranová, +420 553 697 306.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 30 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) ŘIDIČ MKD. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč, mzda max. 45000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: KO: Šoltys Zdeněk, tel.: 602 419 257 - volejte pouze PO-PÁ 7-16 hod., e-mail: soltys@dakar-opava.com., možnost rozšíření řidičského oprávnění C a E, , Pracoviště Štěpánkovice, nástup ihned.. Pracoviště: Dakar opava s.r.o., Hlavní, č.p. 160, 747 28 Štěpánkovice. Informace: Zdeněk Šoltys, +420 602 419 257.

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní 25 000 Kč

Účetní všeobecní ÚČETNÍ - ADMINISTRATIVNÍ PRACOVNÍK, PRACOVNICE. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Martináková Romana, tel.: 737 509 355, e-mail: R2MSAFE@seznam.cz, Vzdělání ekonomického směru, znalost oboru., Jedná se o pozici účetní pro nově založenou firmu v oboru dopravy do 3,5t a spediční firmu., Pracoviště Opava, možnost domluvy úpravy pracovní doby od - do, nástup ihned.. Pracoviště: R2m safe s.r.o., Hranička, č.p. 727, 747 07 Opava 7. Informace: Romana Martináková, +420 737 509 355.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Držme našim borcům palce, studenti reprezentují v Číně

Příloha Deníku.

Páteční Deník s přílohou o Baníku Ostrava

Sezona je finančně vykrytá, ubezpečuje Libor Witassek

Má nováček FORTUNA: LIGY z Opavy finanční problémy, o kterých se začalo v poslední době spekulovat?

Silné deště zvedly hladiny řek a přehrad, nezpůsobily ale větší škody

Vydatné středeční srážky v Beskydech se obešly bez větších škod, přesto měli hasiči plné ruce práce. Celkem padesátkrát museli od středečního rána do večera vyjíždět v Moravskoslezském kraji kvůli nepříznivému počasí, tedy silným dešťům a větru.

Po vodácích v Čechách teď ostrouhají i ti na Moravici. Důvod? Sucho

Jeden z nejoblíbenějších a hojně navštěvovaných sjezdů Moravice, maškarní, zrušilo Povodí Odry (POD) kvůli suchu. Podle vodáků ale situace není tak horká a rozhodnutí chtějí ještě zvrátit.

Usmrcené oči Berouskových tygrů a širý, černý lán: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 18. července 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT