VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejezte, nepijte ani nežijte blbě aneb „Super jídlo“ za super ceny

Ochutnat jídla vysoké gastronomie za přijatelnou cenu. To je hlavní náplň letos již devátého ročníku Grand Restaurant Festivalu, který se uskuteční v prestižních restauracích Maurerova výběru Grand Restaurat v celé České republice od 15. ledna do 28. února.

14.1.2018
SDÍLEJ:

Uznávaný gourmet Pavel MaurerFoto: Deník / Divíšek Martin

V našem kraji se do akce zapojilo devět restaurací. Letošním mottem je Superfood za super ceny.

„Ochutnáme třeba mořské řasy, dezert z baobabu, habešskou bezlepkovou mouku, reishi houbu nesmrtelnosti, ale také lokální superpotraviny, jako třeba moruši či rakytník,“ říká zakladatel festivalu, foodkritik, gurmán a původně novinář Pavel Maurer.

Restaurace v kraji
Čeladná: Miura hotel; Opava: U Tiskárny; Ostrava: Best Western hotel Vista, Buena Vista; Imperial Hotel Ostrava, La Brasserie; Jan Maria; Mercure Ostrava Center, Janak restaurant & bar; Park Inn by Radisson Hotel Ostrava, Bamboo; Ostravice: Sepetná hotel; Trojanovice: Rekovice restaurace & lesní hotel; Velké Karlovice: Lanterna Spa hotel, Vyhlídka.

A právě rakytníkovou omáčku najdete v menu Janak restaurantu & baru ostravského hotelu Mercure Ostrava Center.

Ochutnat ji můžete spolu s borůvkovým dortíkem, kterému předchází filé z divokého lososa na salátku z bílé a červené quinoy (merlík chilský, v Latinské Americe je využívána jako obilovina) s avokádovou espumou (pěnou) a jako hlavní chod váleček z mangoldu a krůtího masa, batátové pyré, černá čočka a ananasovo-chilli redukce.

„K menu jsem vybral víno z rodinného vinařství Sedlák, například tramín červený, pozdní sběr, k dezertu pak víno z Pálavy,“ upřesnil banketový koordinátor hotelu Mercure Ondřej Jančár.

A proč právě superfood? „Stále více lidí chce žít zdravě, starat se o svoji duši i tělo, exprimentovat,“ říká Pavel Maurer.

Co se týká samotných restaurací, některé se do výběru hlásí samy. Jiné, které se kupříkladu zúčastnily minulých ročníků, letos chybí. „Důvodem bývá skutečnost, že se to těmto podnikům nevyplatí, nebo také personální záležitosti. Gastronomické podnikání se napříč celou republikou potýká se zoufalým nedostatkem dobrých kuchařů,“ vysvětluje Pavel Maurer.

Ten na sebe prozradil, že sám moc rád vaří, ale výhradně jídla, která nedají moc práce, které stačí připravit do hodiny. „U vaření relaxuji. Pustím si rádio, otevřu si láhev vína nebo pivo a pomalu vařím,“ říká gurmán.

Z jídel, která se v našem kraji letos nabízejí, jej nejvíce zaujala kachní prsa s angreštovou omáčkou.

„Miluji angrešt, je to typicky česká, ale zanedbávaná superpotravina. V supermarketu ji nenajdete. Mám také velkou slabost pro hotel Miura v Čeladné, kde vaří podle mého mínění jeden z nejlepších kuchařů v celé republice, Michal Göth, a jeho pohankový lívanec s povidly, tvarohem a ovocem bude určitě moc dobrý,“ dodal na závěr Pavel Maurer.

K TÉMATU

Jak zakoupit degustační menu?
Na www.grandrestaurantfestival.cz si můžete vybrat degustační základní, dvouchodové nebo tříchodové menu za ceny od 250 do 600 korun.

Do Grand Restaurant Festivalu se po tříleté přestávce zapojí také Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích v Beskydech, což skýtá příležitost spojit degustaci se zimními radovánkami ve zdejším Resortu Valachy lyžováním ve Ski areálu Razula, jehož hlavní sjezdovka Razula je hned na protějším kopci, nebo s relaxací ve Wellness Horalu.

Zážitková restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna, která bývá otevřena jen ve večerních hodinách, se u příležitosti festivalu zcela mimořádně otevře také přes poledne.

Otevřená kuchyň a příroda: v Maurerově výběru vyhrála olomoucká Entrée

Pevné usídlení špičkové gastronomie v českých a moravských regionech potvrdil XXII. ročník ankety Maurerův výběr Grand Restaurant. Mezi desítkou restaurací, kterým hodnotitelé dali nejvyšší známky za jídlo, obsluhu a interiér, se umístily čtyři mimopražské podniky.

Na metu nejvyšší dosáhl nováček, olomoucká restaurace Entrée. Jejím logem je Inspirováno přírodou, takže tu nenajdeme ryze české, francouzské nebo asijské menu, nýbrž kulinářské kreace související s vodou, zahradou či ohněm doplněné různými ingrediencemi.

Na druhém stupínku skončila jedna ze tří restaurací s michelinskou hvězdou v České republice, Radisson Blu Alcron hotel v čele s šéfkuchařem Romanem Paulusem. Třetí příčku obsadila Terasa U Zlaté studně, za jejíž přitažlivostí stojí nejen unikátní výhled na Prahu, ale především Pavel Sapík. Do první desítky se poprvé dostal Miura Hotel z Čeladné.

Zakladatel ankety Pavel Maurer připomíná, že uživatelé průvodce se mohou orientovat podle různých kritérií. „Naše hodnocení reflektují zvlášť jídlo, obsluhu, interiér a dokonce máme speciální kolonku TOP 10 podle jmenovitých expertů a také oblíbený žebříček TOP 10 nejlacinějších z TOP 100,“ říká Maurer. V letošním ročníku amatérští porotci i profesionální gurmáni navštívili 974 restaurací, z nichž 218 získalo při hodnocení potřebný počet hlasů. Projedli téměř 5,7 milionu korun a průměrně utratili 720 korun - více zde.

Žebříček Top 10 absolutně*

1. Entrée (Olomouc)

2. Radisson Blu Alcron hotel, Alcron (Praha)

3. Terasa U Zlaté studně (Praha)

4. Radisson Blu Alcron hotel, La Rotonde (Praha)

5. Miura hotel (Čeladná)

6. Pavillon (Brno)

7. Four Seasons hotel, CottoCrudo (Praha)

8. Chateau Mcely, Piano Nobile (Mcely)

9. Bellevue (Praha)

10. Grand Cru (Praha)

*Žebříček TOP 10 publikuje deset nejlepších restaurací podle jednotlivých kategorií: jídlo, obsluha, interiér. Z těchto kategorií pak vzniká absolutní vítěz tak, že je sečtena 2x známka za jídlo, 1x za obsluhu a 1x za interiér a to vyděleno čtyřmi.

Autor: Hana Porebská

14.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 12 200 Kč Dělníci v oblasti výstavby budov stavební dělník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: KO: Kostka David, tel.: +420 739 409 550, e-mail: davidkostka@seznam.cz, Pracoviště: stavby po celé ČR.. Pracoviště: Rivelan pro s.r.o., Komenského, č.p. 564, 747 87 Budišov nad Budišovkou. Informace: David Kostka, +420 739 409 550. Zdravotnictví - Zdravotnictví Ostatní odborní pracovníci ve 25 000 Kč Ostatní specialisté v oblasti zdravotnictví jinde neuvedení ZDRAVOTNÍ SESTRA. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: *KO: Slabá Veronika, životopis zasílejte na email: slaba@platanclinique.cz., SŠ, VOŠ nebo VŠ vzdělání s registrací, spolehlivost, samostatnost, komunikativnost, zodpovědnost, loajalita, příjemné vystupování, flexibilita, pro klientský přístup, praxe v oboru dermatologie nebo kosmetiky výhodou, ale není nutností., Pracoviště Opava, jednosměrný provoz, práce na HPP i DPP, nástup ihned nebo dle dohody., Náplň ppráce: Centrum estetické péče nabízí nadstandardní péči vybrané klientele, pomocí několika špičkových přístrojů. Více na: http://www.platanclinique.cz/.. Pracoviště: Elimat investment s.r.o. - pracoviště pekařská 85, opava, Pekařská, č.p. 358, 747 05 Opava 5. Informace: Veronika Slabá, . Výroba - Výroba Obsluha strojů 74 Kč Obsluha pil a jiných zařízení na prvotní zpracování dřeva DĚLNÍK /-NICE V PILAŘSKÉ VÝROBĚ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 74 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Quittková Simona, tel.: 725 243 840, e-mail: quittkova@carman-wood.cz. Osobní setkání možné v době od 6:00 - 14:30 hod na uvedené adrese firmy, telefonický kontakt možný v době od 6:00 - 17:00 hod., Vzdělání nerozhoduje, pouze ochota pracovat. , Pracoviště: Hradec nad Moravicí, nástup ihned.. Pracoviště: Carman-wood, s.r.o., Žimrovická, č.p. 34, 747 41 Hradec nad Moravicí. Informace: Simona Quittková, +420 725 243 840. Řemeslné práce - Řemeslné práce Truhlář 14 000 Kč Truhláři (kromě stavebních) a pracovníci v příbuzných oborech STOLAŘ - TRUHLÁŘ. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Vladivoj Rychlý, tel.: 777 575 669 - volejte Po - Pá 7:30 - 18:00 hod.., vzdělání nerozhoduje - nemusí být vyučení v oboru, podmínkou je znalost práce a praxe v oboru, spolehlivost, zodpovědnost, manuální zručnost, samostatnost., Pracoviště Opava, nástup ihned.. Pracoviště: Vladivoj rychlý - pracoviště, Otická, č.p. 2902, 746 01 Opava 1. Informace: Vladivoj Rychlý, +420 777 575 669.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jana Bernášková
16

Herečka Jana Bernášková: Cesta z Krnova do Prahy byla těžká a trvala dlouho

Dezénové knihy náhodou našla bývalá pracovnice Karnoly Emília Zemanová. Darovala je městu Krnovu, aby se staly exponáty muzea textilnictví.

Vzorkovníky darovala muzeu v Karnole

Opava rozhodla po přestávce

Opava – Díky výborné třetí čtvrtině zvládli opavští basketbalisté i čtvrtý domácí zápas sezony v KNBL. Trenér Petr Czudek stanovil jasnou taktikou, nepustit do hry Marka se Slezákem, to Opavským vyšlo a mohli slavit vítězství 88:73.  

Odboráři: Nepřesvědčili nás, že jsou tím správným kupcem

Ostrava − Odboráři z kunčické huti se po pátečním jednání s výkonným ředitelem Liberty House Jonem Boltonem shodují v tom, že je zástupci nového vlastníka rozhodně nepřesvědčili, že jsou tím správným kupcem.

Opava jede na Duklu, Skuhravého neřeší

Opava – Napětí visí ve vzduchu. Fotbalisté Opavy se představí v nedělní na pražské Julisce. Do cesty se jim postaví pražská Dukla, včele s trenérem Romanem Skuhravým, který před nedávnem nečekaně ze slezské metropole prchnul.

Vojáci přispěli seniorům

Velitel opavského 53. pluku průzkumu a elektronického boje generála Heliodora Píky, plukovník Pavel Varmus, předal zástupkyním Charity Opava šek na částku 24 863 korun.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT