Předchozí
1 z 5
Další

A Café

Když se zeptáte majitelů nejlepších restaurací ve městě, kam chodí snídat, většinou řeknou, že právě do A Café. V Mariánských Horách byla totiž před více než dvěma lety otevřena moderní kavárna, kde se skvěle skloubily design a gastronomie.

Majitel podniku Radim Dvořáček mladší dobře věděl, že ve městě je poptávka po luxusním podniku, kde by se podnikatelé mohli kvalitně nasnídat. „Proto taky otvíráme ve všední dny už v sedm hodin ráno. Máme radost, že řada lidí začíná pracovní den právě u nás.“

Ostravská kavárna a bistro A Café.Zdroj: Deník / Pavel Netolička

Také jeho zkušenosti potvrzují, že Ostravané nejraději snídají vajíčka připravená na nejrůznější způsoby. „Asi nejvíce jede vejce Benedikt. Ženskou specialitou je pak avokádový sendvič. Hodně oblíbené jsou u nás taky sladké snídaně, kdy nejčastěji servírujeme lívance,“ řekl Radim Dvořáček mladší.

Jediným dnem, kdy má zavřeno, je sobota. „Ta volba pro mě byla vcelku jasná. Každý si potřebuje aspoň jeden den v týdnu odpočinout.“

Velkým hitem se naopak staly nedělní snídaně, které se podávají od 9 hodin do 13 hodin. A bez rezervace jste většinou bez šance. „Nedělní provoz si všichni užíváme, je to neskutečná pohoda. Nikdo nikam nespěchá, lidé pijí prosecco, prostě paráda. Chodí k nám hodně i cizinci, hlavně pak Poláci, kteří sem jezdí na víkendy,“ dodal Radim Dvořáček mladší.

Ostravská kavárna a bistro A Café.
Nejlepší snídaně v Ostravě? Deník představuje A Café

Podávání snídaní: 7 až 10.30 hodin (všední dny)
9 až 13 hodin (neděle, doporučuje se rezervace)
TIP DENÍKU: Vejce Benedikt (anglický muffin, zastřené vejce 2 kusy , holandská omáčka, šunka, špenát) 149 korun.
www.acafe.cz

La Petite Conversation

Snídaně s domácí atmosférou a pozdravem „Bonjour!“ hned při příchodu nabízí Belgičan David Girten. Podle něj jsou snídaně důležité, proto je ve svém podniku La Petite Conversation nabízí každý den, kromě neděle.

„Snídaně jsou součástí našeho menu od začátku podniku. Na výběr je z několika druhů, protože každý má jiné chutě. Snažíme se vyhovět i vegetariánům,“ říká majitel kavárny LaPeCo.

La Petite Conversation.Zdroj: Deník / Vladimír Pryček

Nejprodávanější snídaní je podle Girtena „Full lapeco“ (144 korun), které obsahuje domácí párky, míchaná vejce, salátek, bagetku s čajem, nebo kávou. Pro náročnější zákazníky, kteří by chtěli vyzkoušet k snídani něco speciálnějšího, pak kavárna nabízí míchaná vejce na chilli se sýrem Gran Moravia (104 korun).

Kavárna se také snaží jít s trendy a vymýšlí nejrůznější tematické snídaně, jako například připravované croissanty na několik způsobů.

Návštěvníci, kteří mají naspěch a nemohou si svou snídani vychutnat přímo v podniku, si mohou některé snídaně vzít i s sebou. „Třeba speciální sendvič s máslem, míchanými vajíčky, slaninou a rukolou nabízíme spolu s freshem nebo kávou s sebou. Vše zabalíme do eko nádobí,“ popisuje Girten, který se zároveň snaží šetřit přírodu.

La Petite Conversation.
Nejlepší snídaně v Ostravě? Deník představuje La Petite Conversation

Podávání snídaní: 8 až 11 hodin (všední dny), 7 až 11 hodin (středa)
9 až 12 hodin (sobota)
TIP DENÍKU: Volské oko nebo míchaná vejce se slaninou, sýrem Gran Moravia a pažitkou, káva nebo čaj za 119 korun.
www.lapeco.cz

Kaskáda Restaurant (OC Forum Nová Karolina)

Mezi podniky v centru Ostravy, v nichž nechybí snídaňová nabídka, nově přibyl Kaskáda Restaurant, který sídlí v jídelní zóně ve druhém patře obchodního centra Forum Nová Karolina. Od 8 do 11 hodin zde můžete každý den, včetně víkendu, posnídat chutné produkty od spřízněných bio farmářů, řezníků, výrobců sýra nebo pekařů.

Snídaně v Ostravě. Na snímku nabídka snídaňového menu a interier v restauraci Kaskáda v OC Forum Nová Karolina.Zdroj: Deník / Vladimír Pryček

„Sázíme na kvalitu, protože platí, že den je takový, jak jej začnete. Snídaně je základem ve všední den nebo i v neděli. I když právě v tento den je nabídka mimo hotely značně omezená,“ vysvětluje Tomáš Lučan, marketingový manažer OC Forum Nová Karolina.

Podle jeho slov nová služba Kaskády se snídaněmi „all you can eat“ za 185 korun míří jednoznačně na střední a vyšší příjmové skupiny a v dané kvalitě s výjimkou hotelových restaurací jde o ojedinělou nabídku. „U nás může každý host sníst doopravdy, co chce,“ zdůrazňuje Lučan.

„Zatímco ještě před pár lety stačila k prvním ranním schůzkám káva a příjemné prostředí, nyní je vyžadován kvalitní servis vyjádřený pestrým a kvalitním menu,“ pokračuje Tomáš Lučan.

Snídaně v Ostravě. Na snímku nabídka snídaňového menu a interier v restauraci Kaskáda v OC Forum Nová Karolina.
Nejlepší snídaně v Ostravě? Představujeme Kaskáda Restaurant
Snídaně v Ostravě. Na snímku nabídka snídaňového menu a interier v restauraci Kaskáda v OC Forum Nová Karolina.
Březnová soutěž Deníku. Denně hrajeme o snídaně v Kaskáda Restaurantu v Karolině

Podávání snídaní: 8 až 11 hodin (každý den)
TIP DENÍKU: Snídaně podle sebe, 185 korun
www.kaskadarestaurant.cz

Café au père Tranquille

Jeden z prvních ostravských podniků, které vsadily na prodej snídaní, je francouzská restaurace ve Stodolní ulici. Tu Ostravané nazývají jednoduše „francouzská palačinkárna“.

Za patnáct let provozu si získala tisíce spokojených zákazníků i stovky štamgastů. „Otevírali jsme v polovině roku 2004 a sázka na snídaně, francouzské speciality, dobrou kávu a kvalitní vína se nám vyplatila,“ uvedl majitel podniku Pavel Konečný.

Café Au Pere Tranquille.Zdroj: Deník / Vladimír Pryček

Příjemné a klidné prostředí podniku vyhovuje především ženám. „Ale na snídaně k nám z devadesáti procent chodí muži,“ řekl s úsměvem Pavel Konečný.

V průběhu let se nabídka snídaní několikrát měnila. „Reagujeme nejen na gastronomické trendy, ale hlavně na poptávku našich hostů. Jednoznačně ale mohu říct, že nejvíce pořád frčí vajíčka, a to připravená na všechny způsoby.“ Café au père Tranquille nabízí deset druhů menu, jejichž součástí je i to, že host kromě jídla dostává i nápoje.

„Před nedávnem jsme na přání našeho stálého zákazníka sestavili menu, kde je kromě míchaných vajíček s lososem také káva a fresh juice. I když je menu poměrně drahé (255 korun), je o něj zájem i u dalších hostů. V naší stálé ranní nabídce jsou ale také palačinky, které aktuálně nabízíme na dvaačtyřicet způsobů,“ dodal Konečný.

Café Au Pere Tranquille.
Nejlepší snídaně v Ostravě? Deník představuje Café au père Tranquille

Podávání snídaní: 7 až 11 hodin (všední dny)
TIP DENÍKU: Menu 6 (cappucino, juice, sázená vejce, párky, bageta, máslo) 150 korun
www.aucafe.cz

Bernie’s Prosciutto bar

Každý den nabízí snídaně luxusní podnik ze Stodolní ulice Bernie’s, který funguje na několika frontách. Kromě klasické restaurace v prvním patře je součástí objektu i Irish Pub a rovněž Prosciutto bar.

„Jsme klasická Bottega, jak ji lidé znají ze zahraničí bistro kombinované s prodejnou. Lidé si u nás mohou dát snídaně, obědy, večeře a ve zdejším koloniálu si za maloobchodní ceny nakoupit vína, šunky, sýry nebo jiné zboží,“ řekl manažer podniku Tomáš Taneček, jehož těší, že právě s takovým příjmením může podnikat právě ve Stodolní.

Bernies Grill & Wine Restaurant.Zdroj: Deník / Vladimír Pryček

Mezi snídaňové hity jednoznačně patří vejce Benedikt nebo míchaná vajíčka. „Každý týden máme navíc speciální snídaňovou nabídku. Hodně oblíbený je třeba ranní burger,“ uvedl Taneček.

V Bernie’s si zakládají na kvalitě potravin. „Samozřejmostí jsou domácí pomazánky nebo u nás pečený chleba. V případě zájmu rozléváme hostům k snídani i skleničku prosecca,“ pokračoval Taneček. I v tomto podniku tvoří převážnou část klientů v ranních hodinách muži. „Ale dámy k nám chodí také a většinou si vybírají ze zdravějších snídaní,“ dodal Taneček.

Bernies Grill & Wine Restaurant.
Nejlepší snídaně v Ostravě? Představujeme Bernie’s Prosciutto bar

Podávání snídaní: 7 až 11 hodin (všední dny)
8 až 11 hodin (víkend)
TIP DENÍKU: Vejce Benedikt (s dušenou šunkou a baby špenátem) 149 korun
www.bernies.cz

Zákazová značka na ulici Nákupní v Ostravě, únor 2019. Ilustrační foto.
Novinka? Ale kdeže! V Ostravě s protisměrnou "stopkou" přišla Ingka Centres
Svinovské mosty v průběhu generální opravy
Velká uzavírka Svinovských mostů a Opavské ulice