„Jeho práce spočívá v přijetí podnětu, stížnosti a prošetření celého problému. Poté se snaží vytvořit objektivní stanovisko, které předkládá vedení nemocnice, a pak informuje stěžovatele o výsledku," popsal jeho práci mluvčí Tomáš Oborný.

Podobně jako ve fakultní nemocnici by měli ombudsmani do roka fungovat ve všech krajských zdravotnických zařízeních. Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek upřesnil, že ombudsmany by měli být zaměstnanci nemocnic. „V současnosti se stížnostmi či podněty v nemocnicích zabývá více lidí. Chceme systém změnit tak, aby za řešení těchto záležitostí byla odpovědná konkrétní osoba. Zřízením tohoto místa chceme zlepšit komunikaci mezi pacienty, zdravotníky a manažery nemocnic," vysvětlil Martinek.

Právě nevhodná komunikace je podle mluvčího ostravské fakultní nemocnice Tomáše Oborného nejčastějším důvodem velké části stížností, které tu ombudsman řeší.

Ilustrační fotoČekací lhůty

„Pacienti si tradičně stěžují na dlouhé čekací doby na vyšetření a ošetření u ortopedické náhrady. Množí se stížnosti a dotazy na nedostatečné možnosti umístit pacienty při hospitalizaci na nadstandardní pokoje, včetně rozpaků z neadekvátního komfortu vzhledem k cenám. Tady bohužel narážíme na kapacitní možnosti nemocnice. Každoročně se zvyšuje počet nespokojených rodičů při hospitalizaci dětských pacientů, kdy rodiče požadují zajištění lůžka v pokoji společně s hospitalizovaným dítětem. Rodiče se neochotně vyrovnávají se zdůvodněním, že lůžková kapacita dětské kliniky neumožňuje vždy vyhovět těmto požadavkům," řekl Oborný s tím, že pacienti i jejich příbuzní mají také výhrady k poplatkům za parkovné, ombudsman často řeší i upozornění na nedostatečnou koordinaci mezi přepravci a odděleními při propouštění pacientů.

„Poměrně příznivý vývoj stížností, jak z pohledu četnosti, tak i závažnosti kritizovaných oblastí, narušuje znepokojující nárůst agresivity některých pacientů. Zatím je jen slovní," podotkl Oborný.

Už ho mají

Vlastního ombudsmana pro svá zařízení má už déle než rok také zdravotnická skupina Agel. „Stejně jako pochvaly nám pacienti občas zasílají také stížnosti. Každou řeší a vyhodnocuje vedení zdravotnického zařízení a v zákonné třicetidenní lhůtě zasílá pacientovi odpověď s případným návrhem řešení. Pokud není ani poté pacient spokojen, přebírá iniciativu ombudsman společnosti. S pacientem stížnost řeší, podrobně se jí věnuje a komunikuje s ním osobně," popsala mluvčí holdingu Agel Hana Szotkowská.

Bez ombudsmana

O zřízení funkce ombudsmana zatím neuvažuje Městská nemocnice Ostrava. „V případě, že pacient s našimi službami není spokojen, může své připomínky sdělit referátu vnitřního auditu a kontroly. Všechny stížnosti důsledně prošetřujeme," reagovala mluvčí ostravské městské nemocnice Darina Majková s tím, že interní auditor je nezávislý na organizační struktuře nemocnice, je odpovědný přímo řediteli. „Ročně řeší naše nemocnice okolo dvaceti stížností. Polovina se ukázala jako nedůvodných. Zaznamenali jsme velmi časté stížnosti na nemocniční stravu, což jsme na loni na podzim vyřešili výměnou provozovatele. Registrujeme i několik stížností na regulační poplatky nebo čekací lhůty," dodala Majková.