Nová metoda je konkrétně určena pro léčbu nemelanomových nádorů kůže, jejichž výskyt ve společnosti se stále zvyšuje. Fotodynamická terapie je vedle chirurgického odstranění nádoru, radioterapie, lokální cytostatické léčby a kryoterapie další možností léčby těchto nádorových onemocnění a při jejím využití lékaři používají speciální lampu.

„Metoda se využívá zejména u pacientů s vícečetnými lézemi, s lézemi v oblastech obličeje, temene, uší a v místech nepřístupných jiným metodám," upřesnila Radka Miloševská, mluvčí společnosti Agel, provozující Nemocnici Nový Jičín. Nová terapie je pak vhodná dále i u pacientů, kterým se i přes klasickou léčbu stále opakuje bazaliom nebo jim nevyhovovala dosavadní klasická léčba, či při jejich kontraindikacích.

Zhoubný kožní nádor

„Hlavní indikací je povrchový bazaliom, což je zhoubný kožní nádor metastázující velmi vzácně, ovšem je agresivní v místě svého vzniku. Vyskytuje se nejčastěji u lidí staršího věku, hlavně na místech často vystavených slunečnímu záření na obličeji, uších, krku a v horní části trupu," říká lékařka kožního oddělení Nemocnice Nový Jičín Radana Dwayebová. Podle lékařky se kromě bazaliomu dá metoda využít u dalších typů kožních lézí, ze kterých se po letech obvykle může kožní nádor vytvořit.

Moderní fotodynamická terapie je založena na přirozené citlivosti a reakci tkáně na světelné záření. Efekt je umocněn použitím speciálního krému, který ještě zvyšuje citlivost na světlo. „Po ozáření takto ošetřeného kožního nádoru dochází k cytotoxické reakci, která způsobí poškození tkáně na úrovni různých buněčných struktur a dochází k destrukci nádorového ložiska. Při zákroku se využívá speciální lampy vyzařující červené světlo," vysvětlila lékařka s tím, že předností této terapie je úplné zničení poškozené tkáně, aniž by byly zasaženy normální zdravé buňky.

Nepoškozuje zdravou tkáň

Pozitiva převládají také z kosmetického hlediska, neboť se netvoří jizvy, nepoškozuje okolní zdravou tkáň a celkově je vůči pacientovi bezpečná. Co je však nejpodstatnější, je její skvělá úspěšnost vyléčení a zvláště u povrchového typu basaliomů 95 až 99 procent.

Jak probíhá samotný zákrok vysvětlila Radana Dwayebová: „Během samotného zákroku pacient leží na lehátku, přičemž jeho poloha je volena podle lokalizace nádoru. Samotné ozařování trvá 8 až 10 minut." Léčba se u basaliomu opakuje dvakrát, podruhé po čtrnácti dnech. „Vzhledem ke zvýšené citlivosti na UV záření musí pacient prvních 24 hodin po zákroku ložisko chránit před světlem neprůhledným krytím a v následujících dnech používat fotoprotekci, tedy přípravky s velmi vysokou ochranou," dodala lékařka.

Léčba basaliomu fotodynamickou terapií je v Nemocnici Nový Jičín hrazena zdravotními pojišťovnami. „K léčebné metodě se lze objednat na kožním oddělení na telefonním čísle 556 773 528," doplnila na závěr mluvčí nemocnice.