První červen a 14 hodin. Tehdy se poprvé otevřely dveře do podzemí Slezskoostravského hradu, za kterými se návštěvníkům nabízí možnost návštěvy nového Muzea záhad.

Rozsáhlá expozice známého spisovatele, záhadologa a scenáristy Arnošta Vašíčka představuje více než stovku záhad, kterými se dosud zabýval od historických otazníků přes paranormální úkazy až po návštěvy mimozemských civilizací.

Ilustrační foto
Oslavte Den dětí. Už dnes jim bude patřit centrum Ostravy. A máme i další tipy

Výstava je rozdělena do „kapitol" Pravěké rébusy, Opičí lidé, Prokleté poklady či Tajemní trpaslíci. Návštěvníka zavede do exotických lokalit Nové Guiney či jihoamerických pralesů.

Část expozice takříkajíc zůstane doma, v našem kraji. U nás je přece taky spousta záhad… Pro mnohé by mohl být záhadou i samotný duchovní otec a autor celého projektu Arnošt Vašíček, kterého jsme trochu vyzpovídali…

Muzeum záhad jako jediné na světě zachycuje tajemný svět záhad v celé své rozmanitosti. Co vás přimělo k vytvoření této jedinečné expozice?

Spíš se musíte ptát, kdo. Předseda představenstva Ostravských výstav Karel Burda neúnavně hledá nové možnosti, jak zvýšit atraktivnost Slezskoostravského hradu, jak přilákat i přespolní návštěvníky, a především rodiny s dětmi. Byl to jeho nápad, který jsme s dalšími tvůrci a spolupracovníky rozvinuli.

Vzpomenete si, kdy poprvé vznikla myšlenka na takový druh muzea?

Už v roce 2013 jsme si o tom povídali na ostravském knižním veletrhu. Před dvěma roky se otevřela první malá, skoro se mi chce říct zkušební expozice. No a nyní otvíráme nové muzeum.

Která z „kapitol", tedy jednotlivých sekcí, bude pro návštěvníky nejzajímavější?

Tajně doufám, že nebude jen jedna. Snažil jsem se obsáhnout co nejvíce témat, aby si každý našel to své. Začínáme pátráním po neznámých živočišných fenoménech od jezerních monster přes nestvůry, připomínající prehistorická zvířata, až po létající démony. Natočil jsem o tom před časem středometrážní film Na lovu příšer a pár dalších kratších dokumentů, takže máme z čeho čerpat.

Obraz hraběnky Podstatské.
Moravskoslezská mysteria: Varující přízrak

Desítky fotek a informaci na panelech umocňují až několik metrů velké 3D modely, které vytvořila Šárka Drašnarová. Děti asi nejvíce zaujme „drak z jezera Chini" nebo nezranitelný smraďoch „Mapinguari" z jihoamerické džungle. Nad hlavami se jim při tom bude vznášet létající ještěr s rozpětím křídel přes tři metry. Velkou část expozice zaujímají záhady vesmíru a kontakty starých civilizaci s mimozemšťany. Etnografická kapitola se jmenuje V zajetí magie a dojde samozřejmě i na naše české, moravskoslezské a ostravské záhady. Fandové Strážce duší tu najdou rekvizity z natáčení tohoto seriálu, které laskavě zapůjčilo Ostravské studio České televize.

Budete v rámci prohlídek pořádat v průběhu roku nějaké své akce, přednášky?

Plánuji komentované prohlídky jak pro dospělé, tak pro děti, a uvažuji také o televizním pořadu, kde by vystupovali i atraktivní hosté.

U záhad jsme začali a u záhad bychom mohli také naše povídání skončit… Prozradíte záhadnou cestu některého z exponátů až do muzea?

Když jsem už před více než dvaceti lety pobýval u kmene Dani na Irian Jaya, dal jsem v jedné vesnici náčelníkovi a šamanovi několik dárků. Jednoho večera vtrhnul do mé chýše rozzuřený bojovník. Byl naštvaný, že on nedostal nic, tak mi vysypal všechny věci, přehraboval se v nich, až našel zavírací nůž s červeným trabantem na střence. Koupil jsem jich v bývalé Lověně plnou krabici za pět korun kus. Druhý den mi na usmířenou za tu loupež věnoval svůj nůž a ještě mi zapózoval před fotoaparátem. Až později jsem se dozvěděl, že jde o dýku vyrobenou z lidské holenní kosti. Tak teď se na ni můžete přijít podívat.

Původní polskoostravský hrad byl v 16. století přestavěn na renesanční zámek. Zničen byl tím, že se pod ním začalo těžit uhlí. Snímek je z doby před první světovou válkou.
Kdysi mocný hrad střežil důležitou obchodní stezku z Opavy do Těšína