Speciální trasu pro běhání nechalo město Ostrava vybudovat v porubském lese za planetáriem.

"Na projektové přípravě běžeckého okruhu se podíleli také členové Ligy stovkařů. Ti si ho společně otestovali krátkým běžeckým závodem ve čtvrtek 17. října u příležitosti jeho slavnostního otevření, jehož součástí byla i prohlídka trati a cvičebních prvků, které jsou na ní po konzultaci s běžci umístěny," uvedla mluvčí města Ostravy Andrea Vojkovská.

Vizualizace nového běžeckého oválu v lese mezi Porubou a Krásným Polem, který má začít sloužit do konce letošního roku.
U planetária obnoví okruh, kde trénoval svérázný Ohera

Návrh běžeckého okruhu na katastru Poruby a Krásného Pole byl vytvořen s ohledem na charakter lesního prostředí tak, aby působil přirozeně a zároveň naplňoval rekreační funkci území. Celkové náklady na jeho vybudování činily 5 milionů korun. Zhotovitelem byly Ostravské městské lesy a zeleň.

„Je přibližně v místě, kde náš zesnulý kamarád vlastníma rukama kdysi vytvořil své tréninkové dráhy. Měl by z něho radost,“ uvedl pro Deník Otto Seitl, jeden ze slavných českých závodníků na velmi dlouhé distance. Však také sami běžci spolupracovali s městem při přípravě Oherova okruhu i cvičebních prvků, které ho doplňují.

Stanislav Žídek při slavnostním uvedení sportovních legend do karvinské síně slávy v roce 2016.
Začal s bruslemi na kličku, teď je Stanislav Žídek v čele českého svazu

Trénovat zde začali mimo jiné na Porubský čtvrtmaraton, jehož 19. ročník se běží na Hlavní třídě v pondělí 28. října v 11 hodin.

Běžecký okruh v Porubském lese se začal budovat letos na jaře. Má nepravidelný tvar a je dlouhý bezmála 900 metrů. Název dostal podle svérázného vysloužilého havíře Františka Ohery, který se po vyřazení z šachty dal se zaprášenými plícemi na běhání a své běžecké trasy pečlivě udržoval i pro další zájemce o běhání.

„Poruba si tréninkový běžecký okruh zasloužila, čekali jsme na něj dlouho. Samozřejmě, že běhat se dá kdekoliv, po silnici, po chodníku, na stadionu. Ale na novém běžeckém okruhu je výjimečný podklad tvořený směsí pilin a jemného písku, který je na běhání ideální a nebolí z něj klouby. Jsme rádi, že se podařilo propojit naše potřeby s možnostmi Ostravských městských lesů, které se o lokalitu starají, a městem Ostrava, které vybudování okruhu financovalo. V Porubském lese byla improvizovaná běžecká trať už dříve, povrch byl ale tvrdý a chyběly cvičební prvky. Nový okruh ještě ani nebyl oficiálně otevřen, a mí kamarádi už tam chodili trénovat, běhají tam studenti a zaměstnanci technické univerzity a mnoho dalších sportovních nadšenců, s rodiči se tam chodí protahovat i děti," řekl  předseda Ligy stovkařů Ostrava Jaromír Horák. 

K TÉMATU

Povrchovou vrstvu nového okruhu tvoří směs pilin a písku s podkladem pro odvodnění, zvýšené obruby jsou z modřínového dřeva. Toto řešení eliminuje riziko poškození kořenového systému. Modřínové dřevo bylo použito i pro výrobu mobiliáře a drobných prvků sloužících ke cvičení a protažení. Návštěvníci lokality mají k dispozici ručkovadlo, pět hrazd, čtyři fitness lavice, překážky a lavičky.
Na rovném povrchu je vyznačena trasa pro takzvaný člunkový běh. Běžci tak mohou testovat explozivní běžeckou rychlost a svou hbitost. Trasa je doplněna také o panely, na kterých jsou informace o použití jednotlivých cvičebních prvků, které připravil Ateliér zahradní a krajinářské architektury ZAKA 22. Podél okruhu jsou umístěny patníky, které udávají hodnotu uběhnutých metrů.

Ilustrační snímek.
Studentka z Ostravy se vážně zranila při tělocviku, učitel teď stojí před soudem
Josef Facuna, průkopník mezi romskými podnikateli a podporovatel své komunity ve sportu i vzdělávání.
Romové na Ostravsku truchlí. Zemřel Josef Facuna