Podle informací Deníku byla říjnová akce detailně naplánována. Nechyběly infiltrace, sledování, mobilní komunikace a koordinace. Vše nasvědčuje tomu, že si násilníci vhodné oběti vytipovali již na stadionu v Brně, kde opavští fotbalisté kvůli rekonstrukci svého stadionu hráli část sezony.

Někteří z podezřelých se údajně vmísili mezi opavské příznivce a komunikovali s dalšími pachateli. Fanoušky ve vozidle Škoda Octavia pak cestou zpátky sledovali.

Ilustrační foto
Na Opavsku došlo k přepadení

DEFEKT

Další skupina připravovala past na silnici mezi Fulnekem a Opavou. Před odbočkou na obec Březová ve směru na Opavu fingovali defekt a předstírali výměnu kola. Když u nich Opavané zastavili, najela další vozidla. Z nich vyskákali muži v kuklách a obestoupili škodovku. Rozbili čelní sklo a okno u řidiče. Ze zapalování vytrhli klíčky, které odhodili do pole. Z kufru ukradli batoh s vlajkami a dalšími věci.

Fanoušci Baníku Ostrava a Slezského FC Opava při derby. Ilustrační foto.
Napětí mezi chuligány Baníku a Opavy: Proč se tak nenávidí?

CHYBA

Střety mezi fanoušky mimo stadiony nejsou až tak výjimečné. Policisté se o některých ani nedozvědí, protože je samotní aktéři nehlásí. A nebýt chyby Baníkovců, zřejmě by tomu bylo i tentokrát.

Útočníci si ale pravděpodobně neuvědomili, že auto s opavskými fandy bylo služební. Patřilo významné regionální firmě, a přestože bylo viditelně označené, lupiči ho poničili. Řidiči, který navíc nemohl najít odhozené klíče, tak nezbylo nic jiného než zavolat pomoc a kvůli vzniklé škodě nakonec i policii.

Chuligáni Baníku Ostrava přerušili na dvacet minut sobotní ligový zápas ve Zlíně.
Chuligáni zavřeli Baníku stadion: Deník přináší největší excesy v historii klubu

Vzápětí se rozjelo rozsáhlé vyšetřování. Není vyloučeno, že policistům při objasnění pomohly kamerové záběry z vozidel, která před samotným útokem projížděla kolem. Je pravděpodobné, že kriminalisté prostudovali i videozáznamy na trase, po které se vozidla pochybovala, případně i z okolí brněnského stadionu.

Policie případ mimo jiné vyšetřuje jako trestný čin loupeže, za který hrozí až deset let vězení.

Ilustrační snímek.
Policisté zadrželi baníkovské lupiče, kteří přepadli fanoušky Opavy