Čtyřproudová silnice, majestátní koridor odklánějící dopravu z obydlených částí Poruby. A najednou konec. Tráva. Zátarasy. Takový je stav prodloužené Rudné už několik let. Dostavbu čtyřsetmetrového úseku dlouhodobě bojkotoval architekt Dušan Richtár, který si v 90. letech nedaleko plánovaného tahu postavil dům a patří mu část pozemků. V podstatě každý rok lidé slýchali, že do konce prosince bude hotovo. Naposledy v roce 2017. Poté už si nikdo pevné datum netroufal stanovovat. Až doteď.

„Počítáme-li s tím, že šest měsíců je třeba k vydání nového stavebního povolení a devět měsíců na samotnou stavbu, mohlo by se po prodloužené Rudné jezdit neomezeně v létě 2020. Teď už tomu věřím,“ prohlásil rezolutně, avšak optimisticky náměstek hejtmana pro dopravu Jakub Unucka.

Zablokovaná stavba Prodloužené Rudné. Ilustrační foto.
Prodloužená Rudná: změní se někdy něco? Jak to vidí kandidáti na primátora?

TŘI KROKY OD CÍLE

Cože najednou tolik optimismu? Už několik měsíců kraj tvrdí, že jednání nabrala nový směr a podle posledních prognóz by měly spory utichnout do konce letošního roku. Proč? Optimismus zúčastněných stojí na třech pilířích protihlukové stěně, lávce přemosťující prodlouženou Rudnou a věcných břemenech.

„ŘSD vyšší protihlukovou stěnu dlouhodobě odmítalo, nyní jsme je přesvědčili o opaku a její nutnosti. Velký dík za to patří jejich ostravskému řediteli Tomáši Opělovi,“ těší Unucku, podle něhož s návrhem Richtárovi souhlasili.

Stejně tak nemají nic namítat, pokud lávka přemosťující silnici mine jejich pozemky.

TTC Ostrava 2016 – Borussia Düsseldorf.
Bolla a spol. pořádně potrápili. Stolní tenisté nebyli od senzace daleko

„Byla by méně komfortní pro lidi, proto ještě jednáme,“ říká Unucka k druhé klíčové otázce, kterou chce rozlousknout do konce týdne. Ta třetí vyřešení Richtárových věcných břemen přijde na řadu na závěr. „Vůbec však nepochybuji, že se dohodneme. Vidím to hodně pozitivně,“ přesvědčuje veřejnost náměstek pro dopravu, který silovou cestu vyvlastnění pozemků už definitivně zavrhl.

„Prodloužená Rudná vyvlastnit prostě nejde. Pokud by se proti tomu ten člověk odvolal, nikdy by to nedospělo k cíli. Nepohnuli bychom se dál ani za deset let,“ sdělil Unucka už minulý týden na akci Deníku Setkání s hejtmanem. Ten podotkl: „Vidíme světlo na konci tunelu. Spory vyřešíme do konce roku,“ prohlásil Ivo Vondrák.

Plastový vánoční strom na Masarykově náměstí v centru Ostravy.
V Ostravě už "montují" vánoční strom. Zase umělý!
Ředitel školy vysvětluje rodičům, že má opravdu svázané ruce, může jen posílat hlášení na policii, sociálku… Jako řešení navrhuje tlak na poslance na změnu školského zákona.
Inkluze v praxi: Ředitel školy prosí o radu, jak dostat nezvedence pryč!