Výrobci zmrzlin sází často na kvalitu i originalitu chutí. Ostravané si v teplých dnech mohou vybrat z široké nabídky zmrzlin. Někteří výrobci se nebojí netradičních postupů výroby i neobvyklých chutí třeba levandulové nebo makové. 

Takzvaná rolovaná zmrzlina se připravuje na speciální mrazící pánvi přímo před očima zákazníka. Zakladatelé Iceroll v Česku přivezli tento nápad před čtyřmi lety z Thajska.

„Zaplatili jsme si technologa v Itálii, který pro nás vytvořil speciální originální recepturu,“ uvedl zakladatel Iceroll.cz Milan Červenka. „Pokud si koupíte 130 gramů produktu a necháte ho rozmrznout, pořád máte 130 gramů, protože tam nejsou žádné nášlehové látky,“ vysvětlil.

Zmrzlinu značky Iceroll nabízí ostravské bistro Takže tak. Do jogurtového nebo smetanového základu si zákazníci sami zvolí příchuť a další ingredience čerstvé ovoce, čokoládu, sušenky nebo oříšky podle chuti.

Prázdné parkoviště u OC Avion v Ostravě. Ilustrační foto.
Prvního května nakoupíte, osmého už velké prodejny otevřít nesmějí

„Příchutí mám asi dvacet. Nejlepší je podle mě zmrzlina s mangovou příchutí a nasekanými jahodami,“ doporučila Tereza Sokanská, která v bistru zmrzlinu připravuje. „Lidé často volí právě čerstvé jahody,“ dodala Sokanská.

Za kvalitou si stojí ale i prodejci točené zmrzliny, přestože se mnohdy vyrábí z prášku a vody a obsahuje vysoké procento nášlehu její objem je tedy uměle navyšován vzduchem.

„Zmrzlinu máme z Opočna, která je jednou z nejkvalitnějších zmrzlin české výroby. Tuším, že i potravinové recenze na internetu uvádějí, že zmrzliny nejsou chemicky barvené a v čokoládové je třeba kakao,“ uvedla Bronislava Sikorová, která zmrzlinu v okýnku patřícímu k ostravské Cukrárně Maria prodává již šestým rokem. Nejvíce se podle ní prodává čokoládová a vanilková, ale příchutě meruněk a pistácií jsou také oblíbené.

HELENA ESTERKESOVÁ (na snímku vlevo), DANA MILATOVÁ (uprostřed) a MIROSLAVA KAŠTOVSKÁ seděly jako válečné veteránky v čelních řadách při pondělním pietním aktu k 73. výročí osvobození Ostravy.
Výročí osvobození Ostravy si připomenuly i tři válečné veteránky

Výrobou domácí kopečkové zmrzliny se zabývá již třetím rokem vítkovická cukrárna Ollies.

„V sezoně, která pro nás začíná květnem, máme v nabídce pětadvacet druhů zmrzliny. Mezi nejoblíbenější příchutě patří malinový a mango sorbet, čokoládová, pistáciová nebo lotosová zmrzlina,“ řekla vedoucí výrobny zmrzliny Karolína Kremerová a dodala, že pochoutky vyrábí z čerstvého mléka, smetany, čokolády a ovoce.

Autor: Markéta Sulková