Výprava navazuje na původní expedici z osmdesátých let Tatra kolem světa. Cesta je rozdělena na čtyři etapy. Nejprve pojede z Česka přes jižní Evropu do střední a severní Asie. Poté účastníci procestují Jižní a Severní Ameriku. Na závěr zamíří Tatra do Afriky a vrátí se zpět k nám.

„Pro Tatru jsme se rozhodli v podstatě hned na začátku celé myšlenky o expedici. Vše ostatní by podle nás bylo bláznovství,“ vysvětlil Petr Holeček, jeden ze zakladatelů akce, který v minulosti v Tatře najezdil stovky tisíc kilometrů v Africe. Holeček s Havlíčkem mají ambice uspořádat co nejvýznamnější expedici, při které vzdají hold původní výpravě a budou šířit dobré jméno Česka a Slovenska. Zároveň ve snaze snížit uhlíkovou stopu plánují zasadit několik stromů.

Před stratem se Hana Vítková ještě usmívala, a to šla kratší trasu.
Oderská pětadvacítka pohledem účastníka

První výprava Tatra kolem světa vyjela z Prahy v roce 1987. Stanislav Synek, poslední žijící člen původní posádky, je jedním z podpůrců akce. Členům nového expedičního týmu se podařilo získat tři milióny korun. Přispívatelé se mohou stát dočasnými členy výpravy. Na několik dnů se tak součástí expedičního týmu stane celkem třiaosmdesát mužů a žen, kteří projekt podpořili. „Peníze investujeme do vybavení auta. Všechny zúčastněné bezesporu čeká jedinečný zážitek. Auto jsme vybavili kuchyňkou a sociálním zařízením,“ dodal Marek Havlíček.

Tatru zakladatelům pomohl sehnat syn Dalibora Petra, dalšího z účastníků první výpravy. Tým výpravy začal připravovat vůz na cestu už v únoru minulého roku. Momentálně se auto nachází na Slovensku.

Aleš CHROMEČKA