Do zásadní rekonstrukce školy se před rokem pustili například v Bašce. Projekt řeší stavební úpravy prvního stupně a vybudování nového druhého stupně základní školy. Vedení obce tak reagovalo na demografické změny a stálý nárůst počtu obyvatel. Od 1. září loňského roku už došlo k rozšíření školy o první ročník druhého stupně a základní škola bude organizována jako kompletní škola s prvním až devátým ročníkem. Předpokládaná cena činí dle smlouvy o dodávce přes 110 milionů korun bez DPH, obci s financováním pomůže dotace.

Novou přístavbou školy se od roku 2017 chlubí v Kozlovicích. Oddychnout si mohli nejen rodiče školáků, kteří se díky navýšené kapacitě nemusí rozhlížet po školách v okolí, ale také vedení obce. Na výstavbu totiž i tamní obecní úřad získal dotaci. Novou školu postavili před nedávnem bez dotací například v nedalekých Metylovicích - stará, vysloužilá budova byla v žalostném stavu, statik dokonce před časem zakázal v jedné třídě učit. Většina radnic se ale spoléhá na to, že jim pomůžou peníze odjinud.

V novém školním roce by už novou přístavbu školy mohli využívat žáci v Kunčicích pod Ondřejníkem. Například ve Smilovicích roste nejen přístavba mateřské a základní školy, ale staví se tam i tělocvična. Přístavba nového pavilonu v areálu základní školy za zhruba padesát milionů letos vypukne v Brušperku.

Tam, kde neplánují rovnou přístavbu, se pouští alespoň do úprav stávajících prostor. V Dolní Lomné v minulých měsících přeměnili půdu v dvě nové učebny. Zakázku na stavební úpravy části půdního prostoru tamní základní školy vypsala také radnice v Čeladné. Na velkou školní investici se chystají v Mostech u Jablunkova. Obec obdržela dotaci ve výši zhruba dvaceti milionů korun na vybavení odborných učeben. Stavební úpravy a opravy musí hradit ze svého.

Nemocnice ve Frýdku-Místku otevřela rekonstruované porodní sály.
Nemocnice se chlubí novými porodními sály