Vážnější přestupky, kterých se kamioňáci často dopouštějí, policisté nezjistili. Není vyloučeno, že si motoristé dávali echo přes vysílačky a dispečinky.

„V minulosti jsme zaznamenali velmi závažné přestupky, kdy se řidiči nevěnovali řízení,“ řekl velitel akce Petr Štencel. Poměrně běžné je sledování videofilmů, čtení knih nebo příprava jídla. „Dokonce jsou schopni si za jízdy ohřívat polévku,“ dodal Štencel. Policisté někdy přistihnou i motoristy, kteří mají nohy na palubní desce a posílají SMS zprávy.

Moderní technika v podobě elektronických asistentů, například pro jízdu v jednom pruhu či v kolonách, tak paradoxně zvyšují riziko. Řidiči totiž na ně spoléhají a nevěnují se řízení. „Při nenadálé situaci pak nedokáží okamžitě zareagovat. Ta prodleva může stát lidský život,“ doplnil Štencel. Smrtící bývají zejména nárazy kamionů, které nestačí dobrzdit a najedou do osobních vozidel před nimi.

Policisté se během páteční razie zaměřili i na další nešvary, jakými jsou bezdůvodná jízda v levém pruhu, používání bezpečnostních pásů nebo dodržování přestávek.

Kontrolovali také váhu kamionů a alkohol za volantem. Jeden z řidičů nadýchal 0,34 promile alkoholu. Výsledky akce budou známy během víkendu.

Nehoda si vyžádala tři zraněné.
Při ranní hromadné nehodě byli zraněni tři lidé, bourala i tramvaj