Hned u vchodu do prostor pavilonu A v prvním patře nebylo možné přehlédnout stánek ostravského Svatebního domu Angelika.

„Prodáváme už od roku 1990. Od té doby se časy pochopitelně změnily, stejně jako trendy. V zahraničí je běžné, že nevěsty si šaty nepůjčují, ale kupují si je. Pokud si nevěsty vybírají šaty v naší prodejně, v průměru do nich investují zhruba deset tisíc korun. Pokud ale mají zájem, můžeme jim nabídnout i šaty špičkových výrobců a světových značek, kde jsou ceny několikanásobně vyšší,“ říká majitelka Svatebního domu Angelika Jana Ksiažková s tím, že nevěsty si mohou vybrat ze zhruba osmi stovek různých šatů.

A na můj další dotaz dodává, že už dávno neplatí, že nevěsta musí být v bílém.

Utkání kvalifikace tenisového Davisova poháru - čtyřhra: Česká Republika - Nizozemsko, 2. února 2019 v Ostravě. Na snímku (vpravo) Lukáš Rosol a Jiří Veselý.
Tenisté do Madridu nepojedou, v Ostravě prohráli s Nizozemskem

„Záleží na tom, jestli se svatba koná v kostele, na louce, někde u moře nebo jinde. Tomu se samozřejmě přizpůsobují i další věci. Takže nevěsta může mít klidně i černé šaty,“ vysvětluje majitelka svatebního domu s tím, že nejvíce trendy jsou kromě tradiční bílé i svatební šaty v krémových barvách.

U stánku Bandi se ptám odborného poradce, jestli jsou „současní ženichové“ větší fintilové, než muži bývali dříve.

„I pánové chtějí u svatby vypadat dobře. V trendu je určitě modrá barva. Našim zákazníkům nabízíme asistovaný prodej. Zjišťujeme, jak má svatba vypadat, co bude mít na sobě nevěsta i další věci. Tak, aby spolu novomanželé ladili,“ vysvětlil poradce s tím, že oblek může ženich pořídit od 6990 korun. K mání jsou ale samozřejmě i obleky dražší.

Kolem stánků, kde nabízejí prstýnky, tvorbu účesů a další, jen procházím, zato u stánku se svatebními dorty se zastavuji.

Když totiž dávám dohromady částky, které si svatba vyžádá, napadá mě, jestli novomanželé nevymažou z položek třeba svatební dort, aby ušetřili.

Hledaný muž
VIDEO: Poznáte ho? Policisté hledají muže, který v Ostravě přepadl dvě ženy

Obsluhující u stánku cukrárny Kolbaba se představuje jako Barbora a říká, že tradice nakrojování svatebního dortu je tak zažitá, že si bez ní lidé ani dnes svatbu představit nedokážou.

Dovídám se i částku, kterou na tuto položku musejí novomanželé vynaložit. Pohybuje se nejčastěji od šesti do sedmi tisíc, výjimkou samozřejmě nejsou ani dorty výrazně dražší. Veletrh Svatba navštívilo i mnoho párů, na nichž bylo patrné, že si přišly pro inspiraci na svůj obřad.

„Přijeli jsme z Karviné a brát se budeme už v létě,“ prozradila sympatická slečna Eva. Její budoucí manžel Pavel dodal, že rozpočet na svatbu by měl mít limit 130 tisíc korun. „Není to určitě zanedbatelná suma, i když se snažíme držet ceny dole. Budeme mít ale 50 hostů, takže se pod tu odhadovanou cenu asi nakonec nedostaneme,“ dodal budoucí novomanžel.

Snímek ze seriálu Most!
Seriál Most! baví i fotbalisty Baníku. Z Fleišmana je Luďan
IV. ples senioru v ostravském Domě kultury Akord.
OBRAZEM: V neděli se v ostravském Akordu konal tradiční Ples seniorů