Rádio nelze, ale kávovar ano. Fitness výživa je povolená, ale švihadlo je zakázané. Velké obchody s přechodem do 5. stupně mohou nabízet pouze základní potřeby. Zákazníci si v nich od neděle nemohou koupit to, co neseženou v malých prodejnách, které mohou zůstat otevřené.

Poslední den otevření sjezdovek. Od 27. prosince musí provozovatelé ukončit provoz lyžařských vleků kvůli vládnímu opatření v souvislosti s pandemií Covid-19. 26. prosince 2020 na Bílé.
Pojďte se podívat na poslední letošní lyžovačku! Bílá v Beskydech a davy zájemců

„Chystali jsme to od pěti hodin ráno, v řádu jednotek se posílila vlastními zaměstnanci směna a domluvily se postupy,“ říká Martin Válek z pozice ředitele Globusu v Ostravě-Plesné.

Také zde samozřejmě respektují vládní nařízení zákazu prodeje konkrétního sortimentu. „Zapečetěno, označeno,“ podotýká personál u regálů obsahujících například oblečení, elektroniku, hračky, boty. Neboli, víceméně vše vyjma jídla a pití a drogistických nebo domácích potřeb. Avizované povánoční výprodeje zapovězeného se přesouvají, zákazníci o ně tedy nepřijdou.

Vánoční výzdoba rodinného domu na ulici Společná ve Vřesině. 24. prosince 2020 v Ostravě.
OBRAZEM: Půl kilometru kabelů a zářící vánoční dům na Mexiku u Ostravy!

„Naši pekaři, cukráři i řezníci nadále vyrábí čerstvé produkty, které jsou k mání, naše restaurace stále vaří pokrmy dostupné ke koupi v regálech,“ uvádí Lutfia Volfová, mluvčí řetězce Globus. Ten má v hypermarketech otevřeny lékárny i květinářství, fungují benzínky a myčky aut.

Nová prodejní doba

Globus počínaje nedělí 27. prosince také zkracuje všude provozní dobu, a to od sedmi hodin do devíti hodin večer. Silvestrovská pak bude končit už v pět hodin večer, na Nový rok je zavřeno. Posílený personál podle Volfové dělá vše proto, aby vyhověl nařízení vlády i zákazníkům.

Bývalý hráč Baníku Ostrava Rostislav Vojáček poskytl Deníku rozhovor.
OSOBNOST REGIONU: Maradona? Možná bych nedohrál, směje se legenda Baníku Vojáček

„Domníváme se však, že výběr povoleného zboží není zcela jasný, to bude komplikace hlavně pro seniory, co nenakupují na internetu a jsou zvyklí vše pořizovat v kamenné prodejně,“ konstatuje mluvčí Globusu. Připomíná i placení za dovoz „desetikorunových položek“ z internetu.