Dům pod Svahem v havířovském Šumbarku je zařízení, pro které se prostřednictvím dárcovské výzvy U Suchánků vybírají na webu darujme.cz peníze za odřeknutý alkohol. „Každé nevypité pivo pomůže bojovat se závislostí!“ popisuje Lucie Pálková, šéfová domova s kapacitou třiadvaceti klientů. Aktuálně jich tady na pobyt trvající půldruhého roku zůstává patnáct, včetně Tondy či Milana – alias Pavouka – jejichž osudy nemohou být rozdílnější.

Vydělané peníze i smysl života odplavuje vodka

„V životě jsem nechodíval do hospod,“ konstatuje dvaašedesátiletý Tonda z Přerova. Svého času úspěšný podnikatel, mj. v mediálním i vydavatelském byznysu, spatřující smysl života v dalším a dalším vydělávání. S dospíváním a osamostatněním dětí přichází rozpad manželství, na scéně se objevuje vodka.

V Havířově  u vlakového nádraží v pátek odpoledne slavnostně otevřeni a zprovoznili nový dopravní terminál.
VIDEO: Havířov má moderní dopravní terminál. Z vlaku do busu jako ve 21. století

„Sedmička za večer,“ líčí nástup alkoholické éry. Během ní ještě zvládá pečovat o stárnoucí rodiče a vyrážet na služební cesty (ovšem jen vlakem, protože pod vlivem v autě nechce).

Tonda zjišťuje, že „neumí žít sám se sebou“ a k tomu prodělá ještě mrtvici, po které nevidí na jedno oko. „Dvakrát jsem se chtěl upít k smrti. Doslova,“ popisuje pokusy o zoufalé sebevraždy, po kterých se dostává do psychiatrické léčebny v Kroměříži. Teď abstinuje už šestnáct měsíců, je spokojený s režimem v zařízení Armády spásy v Havířově, jelikož se stále necítí na to vyjít jen tak svobodně mezi lidi. Čeká ho ostatně ještě dalšího půldruhého roku v tréninkovém bytě pro klienty domova.

Někdejší podnikatel pobývá s jedním abstinujícím na čtyřlůžkovém pokoji. „Ještě tu byl s námi další, ale ten se rozhodl včera skončit a nikdo ho tady násilím nedržel,“ poznamenává Tonda.

Záběry hlučínské štěrkovny a jejího okolí z dronu.
PODÍVEJTE SE: Úžasné záběry z dronu. Takto vypadá proměna Hlučínského jezera

Zatímco jeho sousedovi dominuje u postele obrovská nádoba s namletou kávou, on je pyšný na výstavku fotografií své rodiny. Zejména si považuje vnučky. Nový cíl v životě, jak Tonda dodává, by mohl mít v pomoci druhým. Zahrává si s myšlenkou kurzu pro pracovníka v sociálních službách a prací se seniory.

Od alkoholu uniká hůře, než od brownu a perníku

Milan, jemuž se říká Pavouk, je místní, čtyřiapadesátiletý pamětník socialistické narkomanské scény v Havířově a v Ostravě. „Začínali jsme fakt ještě za komunistů s heroinem – brownem. Byli jsme jen taková komunita, zpočátku žádní dealeři,“ vypráví klient Domu pod svahem, o jehož minulosti cosi vypráví i bohaté vězeňské tetování. Do křížku se zákonem se dostává v nové fázi závislosti, když mění heroin za pervitin, učí se ho vařit (pět let to trvá), distribuuje drogu dále… a za vše bývá zavírán.

Policie ČR monitoruje dodržování vládních opatření ve ski areálu Vaňkův kopec, 5. února 2021 v Horní Lhotě.
Policie znovu zastavila vleky, lyžaře vozí na Vaňkově kopci rolba

„Nechtěl jsem přestat fetovat, ale po posledním výkonu trestu jsem si řekl, že je to furt dokola. Do basy a ven,“ přiznává. Končí tedy se zakázanými omamnými látkami a vrhá se na ty legální: Pivo, víno i kořalka. A nepřipouští si, že se blíží další pád na dno – byť doktoři a přátelé před ním varují. Opava a Holčovice, tam Pavouk pobývá na protialkoholních léčeních, zjišťuje, že léta běží a jeho zdraví se kazí (on sám užívá jadrnější, regionální výraz „kurví“). Má ucpané cévy, trpí jaterními obtížemi.

„Z chlastu je horší se dostat, než z brownu nebo perníku. Alkohol je totiž všude,“ míní Pavouk v separé pokoji pro jednoho. Roušku na obličeji má modrobílou, jeho náklonnost k fotbalovému Baníku Ostrava je zřejmá i z jiných relikvií. Stejně jako náboženské cítění.

Chystá si oběd – pečená kuřecí stehna a kastrol brambor – jeden z posledních v Domě pod svahem. Ve druhém únorovém týdnu se stěhuje do startovacího bytu. Se sociální pracovníci spřádají plány, kde by si mohl obstarat práci.

Tažení lyžařů za rolbou je zimní sport známý jako „rolba skijöring“. Děti v Kopřivné této zábavě říkají rolbavláček. Může to být také alternativní doprava lyžařů na kopec, když je  zavřený vlek i lanovka.
Na lyže do Jeseníků. V Kopřivné zavřený vlek a lanovku nahradili rolbavláčkem

Suchej únor
Čistou hlavu si pochvaluje 78 %, novou osobní hrdost 86 %, lepší spánek a více energie shodně 58 %, omezení kouření 44 %, váhu dolů 35 % a vděčnou peněženku 59 % lidí zapojujících se druhým měsícem každého roku do kampaně Suchej únor. Čili měsíc (nebo i více) bez kapky alkoholu! Organizátoři této výzvy běžící na webu suchejunor.cz upozorňují, že za hranou „rizkového“ pití je v Česku okolo milionu lidí! Armáda spásy v této souvislosti přichází se svou výzvou „U Suchánků“, v níž účastníci posílají na její konto peníze, které by jinak reálně propili.