"OKD skončí ve ztrátě. Ceny uhlí se držely tři kvartály na předpokládané úrovni. Nyní se propadly. Hlavně ale firma přišla o těžbu. Propad je o milion tun, z 4,2 poklesla na 3,2 miliony tun. I to loňské neštěstí, co se stalo, negativně ovlivnilo hospodářské výsledky," řekl premiér. Uvedl, že společnost v této souvislosti vytěžila o 400.000 tun uhlí méně.

Babiš také řekl, že vláda chce, aby doly OKD fungovaly a těžily co nejdéle. Pro zlepšení hospodářských výsledků se počítá s úsporami i se zvýšením těžby. V roce 2020 by měla vzrůst o 300.000 tun na celkových 3,5 milionu tun uhlí. "Z těch 3,5 milionu tun zůstávají v regionu dva miliony. Takže i pro ostatní firmy je fungování OKD důležité," dodal Babiš.

Ve Stonavě se konala vzpomínková akce na horníky, kteří před rokem zemřeli při výbuchu metanu v Dole ČSM.
Oběti důlního neštěstí bude ve Stonavě připomínat obří žulová slza

O případné ztrátě už firma informovala koncem listopadu. "Cena koksovatelného uhlí klesla od počátku roku o 35 procent z úrovní řekněme 190 dolarů (přibližně 4400 korun) za tunu na 130 dolarů (3000 korun) za tunu. Cena energetického uhlí klesla také asi řádově o 35 procent od počátku roku z úrovní kolem 90 dolarů (2100 korun) za tunu na současnou úroveň kolem 58 dolarů (1350 korun)," řekl tehdy předseda představenstva a výkonný ředitel OKD Michal Heřman.

V roce 2018 měla společnost OKD čistý zisk 1,29 miliardy korun, předloni to bylo 3,4 miliardy. Tržby loni firmě poklesly meziročně z 16,8 miliardy korun na 13,8 miliardy. Snížil se také objem těžby, a to zhruba o čtvrt milionu tun uhlí na 4,62 milionu tun.

Ilustrační foto.
Silný vítr láme stromy, meteorologové vydali výstrahu

Těžební společnost OKD je jediným producentem černého uhlí v zemi, a tak na ni tvrdě dopadá aktuální krize. Včera ukončila těžbu v orlovském Dole Lazy. Uhlí těží ještě na Karvinsku v dolech ČSA, Darkov, ČSM-Sever a ČSM-Jih. Postupný útlum ale v budoucnu čeká i je, a tak OKD ustupuje od svých záměrů těžit pod lokalitami v Karviné, především v části Staré Město.

Majitelem společnosti je od loňska prostřednictvím podniku Prisko stát. I s pracovníky dodavatelských firem nyní v dolech na Karvinsku pracuje zhruba 8500 lidí.