První utkání našich hokejistů. Pro některé dříve narozené chlapy byly právě až hokejové mače znamením, že začala ta pravá olympiáda.

Pan Josef, který zavítal ve čtvrtek dopoledne do Ostravar Arény, říká, že to s tím hokejem platilo dříve: „Když ještě byly ty zápasy, hlavně s Rusy, vypjaté, tak to možná někdo vnímal. Posledních několik roků je ale třeba pro mě jednoznačně jedničkou mezi zimními sporty biatlon,“ říká Josef, který pracuje jako řidič. 

Všechny články o Olympijském fetsivalu najdete zde

Až z Trojanovic dorazili na Olympijský festival školáci. Kromě paní učitelky je doprovázel i trenér mladých běžkařů Jiří Schwarz.

„Jsou to ještě mladé děcka, nejstarší chodí do 4. třídy. Na běžkách jsou ale moc šikovní a těší se na to, že si tady v Ostravě vyzkoušejí i další sporty. Co jsme se tak bavili, tak je hodně zajímá biatlon, běžecké lyžování, také curling a snowboard,“ říká Jiří Schwarz.

O tom, že v jeho výpravě jsou děti pohybově nadané a se zdravým sportovním duchem, se přesvědčuji i později, když je sleduji, jak zkoušejí některá sportoviště na Olympijském festivalu.

Na snowboard se právě chystají i předškoláci z Poruby. Někteří se trochu s nedůvěrou dívají na klouzavé prkno, ale pak si dodají odvahy.

David Moravec.
Olympijský vítěz z Nagana a ambasador Moravec: Chci vyzkoušet všechny sporty

„Jsme z porubské Mateřské školy Čs. exilu. A začali jsme na snowboardu, půjdeme ještě vyzkoušet saně, boby a podíváme se i na hokej,“ říká jedna z usměvavých učitelek, která se o děti stará.

Živo bylo ve čtvrtek 15. února i na ledě. Odpoledne proti sobě nastoupily mládežnické týmy HC Vítkovice Ridera a HC RT Torax Poruba. A velkým lákadlem pro návštěvníky festivalu je i podvečerní ukázka tréninku hokejistů extraligových Vítkovic.

„Návštěvníci Olympijského festivalu kromě sportování sledovali i dopolední závod v biatlonu žen v individuálním závodu na 15 kilometrů.

„Bez medaile, nevyšlo to. Ale ta Vítková, co už jeden bronz vybojovala, se snažila. Je to sport, někdy to vyjde, jindy ne,“ říká odhadem desetiletý klučina a rychle se vydává za spolužáky, aby si sám zasportoval.

Olympijský festival u Ostravar Arény, 14. února 2018. Sledge hokej, utkání mezi Studénkou a Zlínem
Středa v areálu Olympijského festivalu v Ostravě
Olympijský festival u Ostravar Arény, 13. února 2018 v Ostravě.
Představujeme olympijské atrakce v Ostravě: na bruslích i po kruhovém objezdu

SOUTĚŽTE O MEDAILE! A Olympiáda, to je přece zápolení a zdravé soutěžení. To nabízí i Olympijský festival v Ostravě. Za 50 korun si mohou zájemci vyřídit u pokladen Ostravar Arény hrací karty a jednotlivá sportoviště obíhat s nimi. Za absolvování devíti stanovišť získají diplom, za 13 navíc ještě originální gumovou medaili, a pokud absolvují 17 stanovišť, mohou si k tomu z nabídky vybrat ještě libovolný dárek.

Program v pátek 16. února

9.00 Po celý den volné sportování v těchto sportech:

atletika, stolní tenis, cheerleading (sdílená plocha uvnitř Ostravar Arény), běh na lyžích (Moravskoslezský kraj a České dráhy běžecká trať), boby, saně, skeleton (T-Mobile Sliding Centrum), curling (Ostrava!!! curling), hokejbal (hokejbalový trenažér), krasobruslení (Ledová cesta), lední hokej (ŠKODA AUTO hokejová plocha), longboarding (Visa pumptrack), skoky na lyžích (Radiožurnál skokanský můstek), snowboardcross (Visa pumptrack), snowboarding (Coca-Cola snowpark), biatlon (ČEPS biatl. střelnice).

A k tomu navíc

Korejský lunární rok

od 9.00 oslava korejského lunárního roku (Korejská vesnička na Masarykově náměstí).

15.30 rychlobruslení (ŠKODA AUTO hokejová plocha), exhibice.

Olympijský festival v Ostravě, disciplína curling
Olympijské atrakce v Ostravě: Curlingová „partie“
Olympijský festival v Ostravě
Olympijské atrakce v Ostravě: Zabruslete si na domácím ledě Vítkovic