Prodloužení Rudné ulice v Ostravě-Porubě včetně napojení na Opavskou by mohlo být už v příštím roce dokončeno. Bohužel tomu ale brání soudní spory kvůli několikasetme­trovému úseku v lokalitě mezi Vřesinskou smyčkou a areálem Skalka. Za strůjce problémů označuje řada stran architekta Dušana Richtára, který si v devadesátých letech v těsné blízkosti připravované komunikace postavil rodinný dům. V obci se nyní proslýchá, že odblokovat vleklé soudní spory mezi ním a Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD), které má stavbu na starosti, by mohla omluva vůči jeho osobě.

To ale Dušan Richtár razantně odmítl. „Omluva je skutečně málo," řekl. Podle informací Deníku se už však setkal s radním pro dopravu ostravského magistrátu Lukášem Semerákem, který se začal touto problematikou zabývat. „To mohu potvrdit. Co bylo předmětem našeho dvoustranného jednání, o tom nechci média informovat. V červenci se měla konat druhá schůzka, byl jsem na ni připravený, prozatím se ale neuskutečnila," řekl Dušan Richtár.

Racionální řešení

Lukáš Semerák uvedl, že se jednání ujal, byť se jedná o záležitost majetkovou a kompetenčně mu nepřísluší. „Považuji ji však za důležitou. Těžko hodnotit jednání, které probíhá, řekl bych, že pan architekt je velmi opatrný kvůli lživým a agresivním výpadům pana Nováka (hejtman MS kraje, bývalý starosta Poruby, pozn. red.) a hrubým chybám, kterých se opakovaně dopouští úřad Městského obvodu Poruba. Přesto si zachoval pragmatické uvažování, a historické problémy se snažíme racionálně vyřešit," popsal radní.

Doplnil, že veřejná omluva hejtmana kraje a tehdejšího starosty Poruby Miroslava Nováka by jistě věci pomohla. „Čekat, že se dostaví, však považuji za bláhové. Opravdu nechci předjímat, už dnes však mohu prohlásit, že pro mě je příjemným zjištěním skutečnost, že pan architekt nechce stavbu blokovat, pouze se domáhá svých zákonných nároků, které mu byly patrně v rozporu s legislativou upřeny," uvedl dále Lukáš Semerák.

Hejtman kraje Miroslav Novák mu však oponuje. „Pana Richtára se asi dotklo, že jsem zveřejnil jeho jméno. Všichni ale mohou dohledat zápisy z porubských zastupitelstev, na kterých v minulosti několikrát prohlásil, že dokud bude živ, prodloužená Rudná stát nebude. Žádný výrok z mé strany nebyl lživý a úřad obvodu s celou kauzou nemá nic společného. Nemám se za co omlouvat," řekl Deníku Miroslav Novák.

Přístup k rybníku musí být zachován

ŘSD v současné době podává žádosti na vyvlastnění dotčených pozemků. Podle Romany Šimáčkové ale tento proces může trvat i roky. „Práce na zbývajícím 6,3 kilometru dlouhém úseku ale naplno pokračují. V letošním roce budou hotovy, v příštím roce pak dojde k napojení na Opavskou ulici a tím bude prodloužení dokončeno, tedy s výjimkou zmíněného úseku, na který nám kvůli sporům nebylo vydáno stavební povolení," upřesnila Romana Šimáčková z ŘSD.

Někteří lidé žijící v okolí stavby nad problémem kroutí hlavou. Patří mezi ně i paní Nováková, která bydlí kousek od budované silnice v ulici Ke Skalce. „Mělo to být už dávno dokončené. Ačkoliv bydlím v těsné blízkosti stavby, rozhodně s ní nemám problém, spíše mi je líto lidí, kteří bydlí v okolí ulice 17. listopadu, kde jim pod okny denně projíždí kolony vozidel, a to nejen osobních," uvedla Marie Nováková, která prozatím po přerušeném úseku výstavby chodí venčit pejska. Obavy z toho, kudy projde, až bude Rudná definitivně dokončena, ale nemá. „Přístup k rybníku nám musí zachovat, kudy bude procházet je přece jedno," podotkla žena.