Sjízdnost hlavního tahu mezi Opavou a Fulnekem byla zejména během středečního večera na hraně. Své o tom ví i Jiří Kratochvíl, který se tudy ubíral v nejhorší chumelenici.

„Březovou směrem dále k Hradci nad Moravicí jsem projížděl snad třicítkou. Namrzaly mi stěrače, kvůli čemuž nešla dobře stírat voda z čelního skla. Ve tmě za těchto okolností jsem viděl tak pět metrů před sebe. Bylo to šílené. Uklidnilo se to až v Kajlovci, definitivně pak za Hradcem. Tam už nesněžilo a nemrzlo,“ komentoval svůj zážitek z cesty do Opavy.

VÍTKOVSKO SNÍH CELKEM POTRÁPIL

Jednoduché to neměly ani obce a města na Vítkovsku. A to například Čermná ve Slezsku, která se nachází u hlavní komunikace spojující Svatoňovice s Vítkovem.

„Měli jsme v provozu traktor s pluhem a další techniku, abychom mohli odklidit sníh ze silnic a chodníků. Upravovali jsme sice i vozovky, které má odklízet Správa silnic, avšak jinak to nejde. Prioritně se zabývá hlavním tahem na Budišov a pak až ostatními. Ve středu se k nám dostala jednou večer, včera pak okolo deváté hodiny ráno,“ komentovala úřední pracovnice Obecního úřadu v Čermné ve Slezsku Alena Vašková a vzápětí ještě doplnila:

„Cesty si musíme upravovat sami i kvůli autobusu, který jinak musí zastavovat u hlavní silnice, obcí by totiž neprojel. Cestující vystoupí tam a do Čermné pokračují pěšky. V minulosti se už stalo, že zapadl. S uklízením sněhu v minulých dvou dnech jsme měli opravdu napilno.“

Našli se však i tací, kteří byli se stavem silnic na Vítkovsku včera dopoledne spokojeni.

„Sněhu tady je celkem dost. Pokud jde o cesty, tak ve středu podvečer nebyly nic moc, ale včera ráno při cestě do práce byly téměř suché. Cestáři solili, takže sníh roztál a zbytek rozjezdila auta,“ mínil Dalibor Pleban z Větřkovic, jenž jezdí do zaměstnání ve Vítkově.

Komplikovaná situace byla také ve směru od Olomouce. Vyprávět by o ní mohl šestadvacetiletý řidič Jan B., který mezi Čabovou a Dvorci narazil na sedm mladých divočáků. Tři z nich bohužel srážku nepřežili.

„Zkontroloval jsem auto, jen SPZ byla poničená. Hustě sněžilo, neměl jsem cestou zapnutá ani dálková světla, protože s nimi to bylo ještě horší,“ řekl muž.

Více než napilno mají v těchto dnech pracovníci opavských technických služeb. V průběhu středečního odpoledne a večera bylo vzhledem k intenzivnímu sněžení opakovaně prováděno pluhování 131 kilometrů vozovek místních komunikací.

„To bylo prováděno nejen vlastními, ale také dodavatelskými mechanismy, a to v takovém počtu, že po celou dobu bylo na trasách 12 traktorů s radlicemi. Po ukončení sněžení byly chemicky ošetřeny vozovky I. a II. pořadí v délce 41,5 km posypem zvlhčenou solí,“ uvedl vysvětluje provozně-technický náměstek Technických služeb Opava Martin Girášek pokračuje s tím, že co se týče údržby chodníků, tak ta byla prováděna ještě v průběhu sněžení strojním pluhováním.

„Po jeho skončení jsou chodníky opakovaně pluhovány a zároveň sypány kamennou drtí, a to čtyřmi chodníkovými sypači. Celková délka takto strojně udržovaných chodníků činí 47,4 km. Přibližně padesát našich pracovníků provádí ruční úklid sněhu,“ uvedl Girášek.

Celková délka ručně udržovaných chodníků činí podle něj deset kilometrů.

„V neposlední řadě musím zmínit také úklid 12,7 km chodníků na městských hřbitovech. V pracích na zmírňování následků způsobených povětrnostními vlivy pokračujeme a budeme také vzhledem k předpovědi počasí opakovaně pokračovat i nadále, dokud to povětrnostní podmínky budou vyžadovat,“ dodal závěrem Girášek.

Ilustrační foto.
V našem regionu řádí chřipková epidemie

SITUACI NAŠTĚSTÍ NEKOMPLIKOVAL VÍTR

Také silničáři měli od středečního odpoledne napilno.

„Co se týká silnic II. a III. třídy, tak místy napadlo až 14 centimetrů, například ve Vítkově. Jinde to bylo průměrně 10 centimetrů. Naštěstí nefoukalo, takže situace nebyla tak kritická. Za celou směnu od 19. hodiny do 7. hodiny ranní jsme vyplužili více než 2 200 kilometrů a spotřebovali jsme 200 tun inertního posypu a 20 tun soli,“ uvedl vedoucí opavské střediska Správy silnic Moravskoslezského kraje Petr Kudela.

Silnice ve městě Opavě se podle jeho slov ošetřují solí. „Protože hodně sněžilo, povolali jsme i nájemní škrabky,“ doplnil Petr Kudela.