Měsíc dopravních peripetií začne v pondělí 18. března, kdy Ředitelství silnici a dálnic (ŘSD) zahájí opravu všech pěti rondelů na hlavním tahu městem, silnici I/57. Řidiče čekají objížďky, v některých ulicích se změní přednost v jízdě a s improvizovaným jízdním řádem musejí počítat také cestující MHD.

DVĚ ETAPY OPRAV

Práce budou probíhat ve dvou etapách a měly by skončit 18. dubna. „Jako první se uzavřou okružní křižovatky číslo 3, 4 a 5 (počítáno od obchodního centra Tabačka). Tato etapa by měla trvat dva týdny. Po ní se začnou opravovat kruhové objezdy číslo 1 a 2,“ sdělila Marie Machková, mluvčí novojičínské radnice.

Rekonstrukce si vyžádá úplnou uzavírku páteřní komunikace, proto dojde dočasně ke zrušení přechodů pro chodce i části parkovacích míst, změní se rovněž dopravní značení a také městská hromadná doprava bude jezdit po objízdných trasách.

Řidiči musejí počítat v Novém Jičíně s objížďkami.Zdroj: MÚ Nový Jičín

Řidiči musejí počítat v Novém Jičíně s objížďkami.Zdroj: MÚ Nový Jičín

Více k objízdným trasám v přiložené fotogalerii.

POZOR! ZMĚNY V PŘEDNOSTI JÍZDY

„V místě křížení ulic Suvorovovy a Svatopluka Čecha a po spuštění druhé etapy rekonstrukce v křížení ulic Tyršovy a Palackého se změní přednost v jízdě,“ potvrdila Machková. Mluvčí také připomněla, že během stavebních zásahů na silnici 1/57, hlavním průtahu městem, budou uzavřeny přechody pro chodce. „V případě provádění prací mimo přechod bude chodcům průchod umožněn,“ dodala.

Tranzitní kamionové doprava vozidel o hmotnosti nad 12 tun by se měla v následujících týdnech Novému Jičínu vyhnout, neboť objízdné šipky je navedou přes Valašské Meziříčí, Lešnou a Hranice na Moravě. Jaká bude realita, bude jasné už příští týden.

Ilustrační foto
Útulek nebude aneb Fraška za miliony

Jasno je však už nyní v tom, že řidiče na Novojičínsku i po skončení opravy rondelů čekají další zdržení a dopravní komplikace. Vzápětí začne ŘSD opravovat most v Šenově u Nového Jičína, a ještě na jaře plánuje zahájení prací na silnice I/57 v úseku Bludovice Hodslavice.

Jak bude fungovat MHD? V době od 18. do 31. března budou linky 601 a 602 vedeny přes ulice Svatopluka Čecha a Suvorovova. Bez náhrady nebude obsloužena zastávka Riegrova a Máchova. Linky 603 a 604 pojedou přes Tyršovu ulici a ulici Palackého. Zastávka Sokolovská nebude obsloužena. Druhá etapa prací v době 1. do 18. dubna se dotkne jen linek 601 a 602. Ty pojedou přes ulice Msgr. Šrámka, Nábřežní a Riegrova. Zastávka Autopal nebude obsloužena. Během první etapy nebudou autobusy zastavovat ani na zastávkách veřejné dopravy Tonak, Sokolovská, Bezručova, Nemocnice a Pošta. Druhá etapa rekonstrukce kruhových objezdů znemožní autobusům zajíždět na zastávku Autopal. Zastávka Šenov u Nového Jičína bude přesunuta na ulici Dukelskou.

Osmáci v ZŠ Tyršova 913 ve Frenštátě pod Radhoštěm zažili Den periodické tabulky prvků.
Žáci ve Frenštátě vymýšleli nové chemické prvky