Kalendář je v prodeji necelé dva měsíce a o jedinečný soubor snímků evokujících atmosféru staré Ostravy je zájem. Pořizují si jej nejen jednotlivci, ale často i firmy jako exkluzívní dárek pro své klienty a zaměstnance.

„Mým záměrem při tvorbě tohoto projektu byla pomoc potřebným, zejména dětem. Pana Miloše Svobodu jsem poznal nejen jako obětavého tatínka, který se stará o postiženého syna Davida, ale také jako velice schopného člověka se srdcem na správném místě. V Ostravě před lety založil centrum Arcada, kam chodí rehabilitovat mnoho dětí s mozkovou obrnou a po těžkých poraněních mozku. V rámci celé republiky jde o unikátní zařízení,“ říká Boris Renner.

RETRO OSTRAVA – tak se jmenuje nový projekt ostravského fotografa Borise Rennera, zaměřený na tvorbu inscenovaných fotografií z historie města. Ke 100. výročí Československa nyní v rámci tohoto projektu vychází nástěnný kalendář Příběhy staré Ostravy. SlaZdroj: Deník / Šárka Mrvová

Atlet Pavel Maslák
Na Berlín! Čeští atleti cílí na evropské medaile, šanci mají spíše matadoři

PENÍZE POMOHOU HANDICAPOVANÝM

Rehabilitační centrum Arcada NeuroMedical v Ostravě-Porubě použije finanční dar na úhradu konzultací a speciální rehabilitaci dětí ve vigilním kómatu.

Tato hluboká porucha vědomí patří k nejtěžším stavům po tonutí a traumatickém poškození mozku nemocný není schopen kontaktu s okolním světem.

„Rehabilitace těchto dětí je velmi náročná a náš zdravotní systém jim zatím moc šancí na zlepšení nedává. V ARCADĚ jsme zavedli ve světě úspěšně používané metody intenzivní neurorehabilitace, např. Thera Suit, Thera Togs a další. Dar Borise Rennera je pro nás velmi cenný, protože naše zdravotní pojišťovny tyto metody dosud nehradí,“ uvádí Miloš Svoboda z centra Arcada, který plánuje vytvořit pro rodiče dětí ve vigilním kómatu také Informační a konzultační středisko.

Záchrana chlapce po tonutí v bazénu.
Chlapec se topil v bazénu, zdravotníci bojují o jeho život

KALENDÁŘ PŘIPOMÍNÁ OSTRAVU Z OBDOBÍ PRVNÍ REPUBLIKY

Kalendář Retro Ostrava ve scénicky pojatých fotografiích zachycuje atmosféru města od roku 1918 do 30. let minulého století. Boris Renner se při jejich výběru opíral o své detailní znalosti skrytých zákoutí Ostravy fotil například na Dole Michal, na haldě Ema nebo na vrcholu těžní věže Dolu Jindřich.

Stručná statistika dává tušit, o jak náročný projekt šlo za necelých pět měsíců se fotografování zúčastnilo více než sto komparsistů, pět zvířat i dobové dopravní prostředky.

Výsledkem je výpravný nástěnný kalendář na rok 2019, který mohou zájemci zakoupit na všech pobočkách Ostravského informačního servisu, v e-shopu na webu ostravainfo.cz nebo přímo v Arcada NeuroMedical Center v Sokolovské ulici v Porubě. Fotograf věří, že do konce roku se podaří rozprodat celý náklad a bude tak moci Arcadě předat další šek.

Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala jít ke sněmovní komisi k OKD nechce, vypovídat odmítá