Ke svátku svatého Martina patří upečená husa. Tento zvyk má kořeny v hluboké minulosti. Podle pověsti rušily právě husy svatého Martina při kázání, proto skončily na pekáči. Druhá legenda praví, že se svatý Martin ukrýval v husníku, aby nebyl zvolen biskupem. Husy ho však prozradily.

V posledních letech se k tradici svatomartinského svátku vracejí hlavně restaurace. Zasednout nad tradičním svatomartinským pokrmem, jako je nadívaná husa mohou lidé v Ostravě již od 6. listopadu. Základ svatomartinského menu se nemění, liší se většinou způsob úpravy husy.

Odborná porota potvrdila, že i parkovací dům dnes musí splňovat požadavky na kvalitní architekturu.
Parkovací dům: poslední díl skládačky v nové perle Ostravy

Zatímco naši předkové ji pekli s nádivkou, mnoho lidí nyní dává přednost lákavým novinkám, od kterých si slibují jedinečný gurmánský prožitek.

Kde se dělají husy v Ostravě?

Svatomartinské hody na Masarykově náměstí
V pondělí 11. listopadu a přesně v 11 hodin vypuknou na Masarykově náměstí v Ostravě už tradiční Svatomartinské hody. Můžete se těšit na mladé víno a husí speciality. Na pódiu se vystřídají kapely Iršava, Valašský vojvoda a cimbálová muzika Radegast.

Pro děti bude nachystán kolotoč a workshop výroby vlastních lampionů, které využijí ve večerním lampionovém průvodu. V 17 hodin dorazí i svatý Martin na bílém koni, aby požehnal mladému vínu.

Demonstrace na náměstí Lidových milicí (dnes Masarykovo) v Ostravě po 17. listopadu 1989 se nesly v duchu touhy po svobodě a proti vládě jedné strany.
Oslavy výročí budou v Ostravě ve velkém stylu. Vyvrcholí na "Masarykáči"

Imperial Hotel Ostrava
Restaurace La Brasserie v tomto hotelu bude nabízet od 11. do 16. listopadu oblíbené husí speciality, a samozřejmě i mladé víno. V neděli 17. listopadu od 11.30 do 14 hodin zve hotel na svatomartinský brunch s nabídkou svatomartinských pokrmů - více zde:
www.imperialhotelostrava.com

Zámek Zábřeh
Svatomartinské menu můžete od 6. do 19. listopadu ochutnat i v Zámku Zábřeh. V nabídce budou například husí paštika, husí játra na toastu s vinnou cibulkou, pikantní husí vývar s chilli a zázvorem i husí kaldoun.

Jako hlavní chod se bude servírovat tradiční pečené husí stehno a kousek prsíčka s červeným vinným zelím. A budete si moci vybrat, jestli jako přílohu zvolíte karlovarský, či bramborový knedlík. Ochutnat budete moci i mladé víno veltlínské zelené či pivní svatomartinský speciál - více zde: www.zamek-zabreh.cz

Restaurace Skiareálu Skalka
Od 7. do 10. listopadu bude svatomartinské menu i v nabídce restaurace Skiareálu Skalka. Jako předkrm si budete moci dát husí játra na majoránce, polévku silný husí kaldoun a jako hlavní chod stehno z husy s bílým zelím s jablkem, červeným zelím s hruškou. I tady budete mít na výběr ze dvou druhů knedlíků. Nebo si můžete objednat trhané husí maso se smaženou cibulí, bílým zelím a jako přílohu lokše - více zde: www.skalkaostrava.com

Mercure Ostrava Center Hotel
Svatomartinské pokrmy i mladá vína tady budou nabízet od 8. do 11. listopadu - více zde: www.mercureostrava.cz

Tehdejší národní výbor Ostrava-3 si svou podobu držel až do poloviny 90. let minulého století.
OBRAZEM: Ostrava před a po roce 1989. Jak se změnily dominanty Hrabůvky?

Hogo Fogo Bistro
Svatomartinské hody tady budou od 9. do 15. listopadu. Podnik má výjimečně otevřeno také v sobotu a v neděli 9. a 10. listopadu - více zde: www.hogofogobistro.cz

Hospůdka U Köhlera
Svatomartinskou husu i další pochoutky bude nabízet od 8. do 16. listopadu - více zde: www.hospudkaukohlera.estranky.cz

P.U.O.R. Restaurant Slezska
Svatomartinské hody si tady budete moci užít od 8. do 12. listopadu - více zde: www.slezska.com

Restaurace U Dvořáčků
Svatomartinskou husu tady můžete ochutnat od 8. do 11. listopadu - více zde: www.udvoracku.cz

Viktorka - Plzeňská tankovna v Porubě
Už od středy 5. listopadu ram v nabídce mají speciální husí menu, které se zákazník může sám poskládat - více zde: www.viktorkaostrava.cz

Pizza Coloseum
Husí speciality s nádechem Itálie můžete ochutnat od pátku také v pizzerii Coloseum na Masarykově náměstí nebo v OC Forum Nová Karolina - více zde: www.coloseum.cz

Svatomartinská husa a její variace:

K TÉMATU

Svatý Martin 
*narodil se v roce 316 na území dnešního Maďarska. Už v 15 letech se stal vojákem. Podle legendy potkal jedné mrazivé noci polonahého žebráka prosícího o almužnu. Neměl ale peníze, a tak rozetnul svůj vojenský plášť na dvě poloviny a jednu žebrákovi daroval. Poté měl vidění, v němž se mu Kristus zjevil oděný do stejného kusu pláště.
Martin to vnímal jako znamení, aby přestal být císařským vojákem a stal se vojákem Kristovým. Později se nechal pokřtít a stal se biskupem. Říká se, že žil velice skromným životem. Zemřel 11. listopadu roku 397 v Candes. Je pohřben ve francouzském městě Tours, kde se k jeho hrobce dodnes sjíždí poutníci nejen z Francie, ale i Itálie či Španělska. Byl prohlášen za patrona vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů.
Svátek svatého Martina tak každoročně lidé slaví u dobrého vína či pěkně propečené husy. A pokud nemají potřebu vzpomínat na osobnost, jejíž jméno nese přes čtyři tisíce chrámů po celém světě, je tento den minimálně dobrá příležitost k uspořádání hostiny ať už v kruhu rodiny nebo přátel.
Právě na svátek svatého Martina se totiž otevírá první víno ze sklizně daného ročníku, takzvané svatomartinské. Samotné označení se začalo používat už koncem 18. století na dvoře císaře Josefa II., protože se víno opravdu otevíralo i ochutnávalo v den svatého Martina. V tento den totiž vinařům končila služba u sedláků a dojednávala se na další rok právě nad sklenkou prvního vína a báječnými pokrmy.

VYZKOUŠEJTE:

Husí játra s mandlemi

Potřebujeme: 50 g loupaných mandlí, špetku mletého pepře, dvě špetky soli, 5 hřebíčků, 10 polévkových lžic husího sádla, jedna husí játra

Postup přípravy:
Očištěná játra prošpikujeme spařenými a oloupanými (a na čtvrtky nakrájenými) mandlemi. Pak do nich ještě zapíchneme hřebíčky a nakonec je osolíme a opepříme. Sádlo rozpustíme (musí ho být tolik, aby byla játra zakrytá) a játra v něm pomalu dusíme doměkka. Až jsou měkká, necháme je v sádle i vychladnout a ztuhnout. Podáváme/mažeme studená.

Husa na ovoci

Potřebujeme: jednu husu, 3 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce citronové šťávy, 2 stroužky česneku, 4 špetky soli, 3 špetky saturejky, 100 g loupaných mandlí, snítku rozmarýnu, 3 špetky pepře, 250 g čerstvého špenátu, 2 hrnky sušeného ovoce (meruňky, jablka, hrušky, švestky)

Postup přípravy:
Troubu předehřejeme na 250 °C. Odstraníme nadměrný tuk a kůži a krční dutinu. Husu propícháme vidličkou, zvláště na nohou a hrudi, kde je hodně tuku. Osolíme a opepříme dutinu i povrch husy. Do dutiny vložíme část meruněk, švestky, kousky jablka, hrušky (podle chuti). Svážeme nohy, aby držely tvar. Husu vložíme do pekáče prsní stranou dolů. Podlijeme vodou asi na jeden centimetr. Stáhneme teplotu a pečeme asi 40 minut. Husu otočíme na druhou stranu a pečeme dalších 30 minut. Husu ještě jednou otočíme a pečeme deset minut. Mezitím smícháme hořčici, citronovou šťávu, česnek, sůl, pepř a saturejku. Marinádou potřeme husu a dopékáme asi 50 minut. Na rozpálené pánvi orestujeme zbytek meruněk a mandle. Husu vyndáme z trouby, necháme vcelku nebo nakrájíme na plátky. Ozdobíme ovocem s mandlemi a snítkou rozmarýnu. Přílohou může být špenát.

Pečená husa na červeném víně a husí játra na špenátu

Co potřebujeme: čtyřkilovou husu, 3 cibule, 100 g jater, 200 g špenátu, řapíkatý celer, 2 brambory, 250 ml červeného vína, 2 stroužky česneku, 3 polévkové lžíce oleje, 3 kávové lžičky soli, 2 kávové lžičky pepře, 2 polévkové lžíce octa, 3 vejce, 100 g mouky, 100 g strouhanky

Postup přípravy:
Husu osolíme, okmínujeme a za stálého podlévání červeným vínem upečeme v troubě doměkka. Řapíkatý celer nakrájíme, osolíme, obalíme postupně v mouce, vejcích, strouhance a osmažíme na oleji do zlatova. Z uvařených brambor vykrojíme perličky. Husu vyjmeme z pekáče, výpek zahustíme moukou a dochutíme červeným vínem, solí a pepřem. Na talíři porce husy, bramborových perliček a smaženého řapíkatého celeru přelijeme omáčkou z výpeku. Šalotku, cibuli a husí či kuřecí játra orestujeme na oleji, přidáme česnek, sůl, pepř, nahrubo nasekaný listový špenát a zakápneme balzamikovým octem.