Ve 4. kalendářním týdnu dosáhla nemocnost na akutní respirační infekce, včetně chřipky, v Moravskoslezském kraji 1581 případů na 100 tisíc obyvatel. Ve srovnání s minulým kalendářním týdnem (1378 případů na 100 tisíc obyvatel) došlo k dalšímu nárůstu. Podle odborníků je jedním z kritérií, které vypovídá o počínající epidemii chřipky, hranice 1700 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Nejvyšší nemocnost je stále u předškolních dětí a dětí ve věku 6 až 14 let. Nemocných přibývá i v dalších věkových kategoriích. Nejvyšší nemocnost je stále hlášena z okresů Opava a Ostrava.

„V Moravskoslezském kraji nebyl hlášen v tomto kalendářním týdnu žádný nový případ chřipky se závažným klinickým průběhem. V aktuální chřipkové sezóně byly v našem kraji dosud hlášeny tři závažné případy chřipky. Jedná se o ženu a dva muže ve věkové skupině 60 let a více s různým chronickým onemocněním v chorobopisu, z nichž nikdo nebyl proti chřipce očkován,“ uvádí KHS ve své zprávě.

Vzhledem ke stoupajícímu počtu akutních respiračních infekcí hygienici lidem doporučují, aby nadále dodržovali obecná preventivní hygienická opatření, která mají za cíl snížit přenos chřipky a dalších respiračních onemocnění. To znamená, aby se pokud možno vyhýbali kontaktu s nemocnými osobami, používali jednorázové papírové kapesníky a při kašli a kýchání si kapesníkem zakrývali nos a ústa. Důležité je také časté a pečlivé mytí rukou teplou vodou a mýdlem.

Ilustrační foto
Na kontroly prodeje alkoholu mladistvým vysílá inspekce figuranty