VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivo si můžete uvařit třeba doma v kuchyni

Kraj – Vaření piva je sofistikovaný proces, který profesionální pivovarníci musí několik let studovat na vysokých školách. Přesto se najdou i nadšení amatéři, kteří dokážou výborné pivo uvařit třeba doma v kuchyni. Tak se zrodilo světové hnutí pivních kutilů neboli homebrewing.

1.5.2013 0
SDÍLEJ:

Domácí mikropivovar si pivovarník amatér může zřídit třeba v kuchyni. Základní vybavení ho vyjde na pár stovek.Foto: Milan Krejčí

V našem regionu patří k vyznavačům domácího piva Milan Krejčí z Třešmešné. Syn Milana Krejčího se před pěti lety odstěhoval na ostrov Malta, který je současně nejmenším státem EU. Našel si tam práci v oboru počítačů a začal trénovat bojové umění aikido.

„Dokud Malta bývala britskou kolonií, o dobré pivo tam prý neměli nouzi, ale po vyhlášení nezávislosti se situace zhoršila. Syn má na Maltě kamarády z různých států a všichni unisono nadávají, že ty místní patoky se nedají pít. Je tam pořád horko a sucho, takže člověk i několikrát denně dostane chuť na jedno orosené. Místo pořádného piva ale na Maltě seženete leda tak nahořklou vodu bez pěny. Je to úplně jiná pivní kultura. Tehdy jsem začal přemýšlet, zda bych chudákům odříznutým na ostrově od zdroje piva dokázal nějak pomoct," prozradil Milan Krejčí, proč se před pár lety vydal na exkurzi do bruntálské sladovny, aby se něco dozvěděl o výrobě piva.

Právě bruntálská sladovna, která v polovině devadesátých let začala vyrábět slavné „pivo v prášku", má obrovskou zásluhu na světovém rozmachu homebrewingu. Bruntálský výrobce sladu dodává suroviny nejen evropským pivovarům, ale má odběratele třeba v Kanadě, USA, Vietnamu, Rusku nebo v Austrálii. Bruntálský slad znají jak pivovary zvučných jmen, tak příznivci domácího kutilského vaření.

„Surovina ve skutečnosti není prášek, ale tekutý sirup. Zjednodušeně se dá říct, že zrnka pšenice nebo ječmene obsahují škrob, ze kterého vznikne cukr a z něj pak kvašením alkohol. V první fázi musíte z obilovin vyrobit sladinu, která se povaří s chmelem, aby nápoj dostal hořkost. Výsledkem je mladina, ve které kvasinky vyrobí alkohol.

Začátečník klidně může přeskočit tyto úvodní kroky a rovnou si koupit sladové výtažky nebo mladinový koncentrát. Posledním úkolem je dodat pivu správný říz a pěnu," popsal Milan Krejčí podstatu pivovarnictví i homebrewingu.

.

Pasterizace piva je vražda

Čeští fanoušci homebrewingu neboli homebrewiáři se v diskusních fórech v jednom kuse hádají o každý detail výrobního procesu, ale v jednom se shodnou všichni: pasterizace piva je vražda.

„Pasterizace v pivu zabije vše živé a zdravé ve jménu prodloužené trvanlivosti. Přitom při dodržení hygieny vám domácí nepasterizované pivo vydrží minimálně rok. Dá se pít už po měsíci, ale nejlepší chuť dostane po půlroce dozrávání v lahvi. Domácí pivo se obvykle vyrábí ve třiadvacetilitrových nádobách, takže jedna várka představuje asi čtyřicet piv, které si můžete stočit do láhví nebo do soudku.

Skalní fanoušci domácího piva obvykle mají několik nádob na kvašení, aby stále měli po ruce výběr několika druhů v ideální zralosti," prozradil Milan Krejčí hlavní přednosti domácího piva.

Vlastní pivo vyvolává respekt

Vlastní slivovicí, hruškovicí nebo kalvádosem dokáže návštěvu pohostit kdejaký zahradník, ale když někdo třeba na letní grilovačce postaví před kamarády několik druhů vlastnoručně vyrobeného piva, stane se rázem hrdinou dne a sklidí všeobecný respekt. Tedy pokud se mu várka povedla.

Základní mikropivovar si pivovarník amatér vybaví za necelých patnáct stovek. „Když si koupíte hotový sladový koncentrát namíchaný profesionálními sládky, bude mít vaše pivo přesně deklarovanou chuť a výrobní náklady jsou asi 9 až 12 korun na jeden půllitr.

Pokud si už trochu věříte a troufnete vyrobit pivo přímo z obilného sladu, otevře se vám obrovský prostor pro experimenty s chutí i barvou. Navíc se dostanete na výrobní cenu 7 až 9 korun za jedno pivo," uzavřel průkopník homebrewingu Milan Krejší, který své kamarády rád překvapuje odvážnými pivními experimenty, ale i klasickou chutí k nerozeznání od známých značek. Jeho největší chloubou je v současnosti jantarové pivo.

.

Autor: František Kuba

1.5.2013 VSTUP DO DISKUSE 0
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

83

Komentář šéfredaktora Deníku: Kdo zastaví ANO?

Fotografie, která se stane symbolem letošních voleb.
DOTYK.CZ
6

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

Souhrn fotbalového víkendu

/VÝSLEDKY/ Přinášíme vám výsledkový servis víkendových fotbalových zápasů na Opavsku a Hlučínsku.

MSFL: Hlučín - Petřkovice 2:1

Derby MSFL pro Hlučín. Prestižní utkání s Petřkovicemi hlučínští fotbalisté dotáhli do vítězného konce. Před téměř čtyřmi stovkami diváků díky brankám Hudeczka a Krauta zvítězili 2:1. Za hosty dokázal už jen snížit kanonýr Lokša.

Pro třináctiletého cyklistu letěl do Vávrovic vrtulník

U vážné nehody třináctiletého cyklisty zasahovali v sobotu 21. října záchranáři ve Vávrovicích.

Králem voleb v kraji je Ivo Vondrák. Nemám ambici být ministrem, řekl Deníku

/ROZHOVOR/ „Nemám ambici být ministrem. Ale v politice nikdy neříkej nikdy,“ konstatoval v povolebním rozhovoru pro Deník hejtman a nově i poslanec Ivo Vondrák (ANO).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT