U zaměstnanců v 16 případech, u klientů v šesti. ČTK to v neděli řekl náměstek hejtmana Jiří Navrátil (KDU-ČSL). V regionu je celkem 120 zařízení, které mají 8673 klientů a 9711 zaměstnanců. 

Produkce medicinálních lahví ostravské společnosti Vítkovice Cylinders a polské společnosti Vítkovice Milmet tak půjdou na export, tuzemské zdravotnictví je nedostane. 
Lahve na kyslík z Vítkovic Česko pro zdravotnictví nechce, půjdou jinam. Proč?

"Zatím nebylo rychlotesty testováno asi 2400 zaměstnanců. Jsou doma například na nemocenské či jsou na ošetřovném. Tyto případy budeme obtelefonovávat a zjišťovat. V průměru to je ale asi 20 pracovníků na zařízení," uvedl náměstek. 

Dodal, že rychlotesty také nepodstupovali klienti a pracovníci dvou zařízení, kde se nákaza ve větším projevila a už podstoupili klasické PCR testy. "V těchto případech bylo zbytečné rychlotesty dělat," uvedl.

U testovaných klientů bylo 11 rychlotestů nejasných, opakované testy nákazu vyloučily. U pracovníků bylo šest testů nejasných. Pět po kontrole bylo negativních. Na výsledky jednoho se ještě čeká. Podle Navrátila tak tito lidé například nákazu mohli v minulosti prodělat, ale nyní už pro své okolí nejsou nebezpeční a koronavirus nešíří. S kolegy nyní řeší, zda tato čísla zahrnou do celkových statistik.

Ostrava v čase koronaviru. Ilustrační foto.
Pomoc pro živnostníky v Ostravě: Odpuštění nájmu? Ne pro všechny!

Podle Navrátila plošné testování v zařízeních s klienty, kteří jsou rizikovou skupinou, ukázala dvě věci. Jednak se podařilo většinou klienty uchránit. "Druhá věc je, že jsme testovali velký vzorek populace a nemocných je minimum. Promořenost je podle těchto čísel nula nula nic," uvedl náměstek.

V Moravskoslezském kraji se v minulých dnech objevila hromadná nákaza v Alzheimercentru Ostrava a v Domově pro seniory Iris v Ostravě. Kraj se proto na počátku velikonočních svátků rozhodl, že stáhne rychlotesty z dočasných odběrných míst a využije je nejen pro testování zaměstnanců sociálních zařízení, které nařídilo ministerstvo zdravotnictví, ale také klientů.

"Druhé kolo testování začne v pondělí. Tentokrát se bude týkat jen zaměstnanců," uvedl Navrátil.

Ilustrační foto.
Odborníci z FNO pomáhají v boji s koronavirem v rámci celého Česka
OLÍK ze Sedlnice, pruhovaná trička jsou symbolem sbírky na jeho léčbu.
Olík potřebuje k léčení získat denně nejméně milion korun! Lidé pomáhají sbírkou