Ovocnářská unie ČR informace o odhadu úrody u ořechů nesleduje, protože se u nás farmáři intenzivním pěstováním ořešáků nezabývají.

„Lidé mají ořešáky na svých zahradách, ale to jsou malopěstitelé,“ vysvětlil předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Oslovení zahrádkáři ze severovýchodu republiky tvrdí, že letošní úroda vlašských ořechů je mimořádná.

„V předchozích dvou letech byla naopak úroda bídná. Letos tak byly stromy odpočaté a ořechů se urodilo hodně. Platí to pro takzvané papiřoky, tak se říká vlašským ořechům se slabší skořápkou, tak i pro vlašské ořechy se silnější skořápkou. U těch papiřoků se ale více projevilo letošní suché počasí. Stromům chyběla voda, takže ořechy sice vyrostly, ale mají načernalou skořápku a jadérka uvnitř nestačila narůst,“ vysvětlila Ludmila Müllerová, předsedkyně zahrádkářů ZO Salma ve Slezské Ostravě.

Do této hluboké roury spadlo batole.
Batole v Ostravě spadlo do hluboké roury. Hasiči ho vytáhli pomocí tyče a háku

Na farmě Kublák ve Fryčovicích se pěstováním ořechů speciálně nezabývají. „Máme tady jeden strom. Ale je pravda, že letos se urodilo ořechů hodně,“ odpověděl Jaromír Kublák.

Ořechy se urodily i na dvou stromech, které má na své zahradě v Petřvaldu Vlastimír Rotrekl. „Snažím se je sbírat ze země aspoň co druhý den. Jinak na ně chodí veverky a hodně požerou i myši a další hlodavci. Když navíc zaprší a spadlé ořechy jsou ještě v zelené slupce, začínají brzy hnít,“ dodal důchodce z Petřvaldu.

Klasický vlašský ořech může mít v průměru zhruba 3 cm, papiřoky mohou být o něco větší. A ořechy jsou nejen chutné, ale obsahují i řadu látek prospěšných našemu zdraví. Například nenasycené mastné kyseliny, kyselinu listovou i vitaminy E, B1 či B6.

Ostravská kavárna Atlantik nabízí kávu, v jejíž pěně jsou natištěné fotografie.
Ostrava má nový kávový hit. Víte, co je selfieccino? Podívejte se

CO S ÚRODOU?

Podle Ludmily Müllerové je třeba nechat ořechy pořádně proschnout.

„Nejlepší jsou přepravky nebo bedýnky, které jsou dírkované na dně i na bocích. Až ořechy vysušíme, máme několik možností, jak s nimi naložit. Můžeme je naloupat a zavařit ve skleničkách (bez vody), nebo naloupat a dát v nějaké skleničce do mrazáku. Můžeme je nechat i ve skořápkách a vhodně uskladnit. Nesmíme je ale uložit na místo, kde se nám mohou dostat hlodavci nebo veverky, ti by nás totiž o úrodu rychle připravili,“ upozorňuje zahrádkářka.

O tom, že umístit bedničku s ořechy do sklepa s otevřeným větracím okénkem nebyl ten nejlepší nápad, se přesvědčil před několika lety i pan Jaroslav z okrajové části Ostravy.

„Ve sklepě se topí a celý rok tam necháváme otevřené větrací okénko. Dovnitř se dostali potkani a po čtrnácti dnech byla polovina ořechů pryč. A navíc jsme se obtížně hlodavců zbavovali,“ varuje domkař.

Ilustrační foto.
Muž chtěl skočit z lávky mezi obchodními středisky v centru Ostravy