Léčivé Jidášovo ucho našel v údolí Lučiny v Havířově začátkem tohoto týdne také pan Jiří Kubiena (snímky jeho "úlovku" naleznete v přiložené fotogalerii)

Rostou i další tradiční zimní druhy a ve velkém množství.

„Hub jsou kvanta. Počasí jim přeje, rostou pěkně, a to ucho Jidášovo, hlíva, několik druhů ohnivce, penízovka sametonohá,“ vypočítává zimní houby Jiří Polčák, mykolog z Přerova.

On sám se může pochlubit unikátem: čistě bílými plodnicemi ucha Jidášova (i jeho snímky bílého unikátu naleznete v přiložené fotogalerii). „Důkaz toho, že i albíni jsou i mezi houbami,“ žertoval mykolog.

Ilustrační foto.
Ostrava se dusila! Ve městě raketově vzrostla koncentrace oxidu siřičitého

Na tlak, žaludek, zuby i imunitu

Ucho Jidášovo, jinak také boltcovitka bezová, roste tradičně na bezu a plodnice mají tmavou barvu – hnědou i červenohnědou.

Před více jak 1 500 lety začalo používat v asijských zemích jako léčivá houba (vysoký krevní tlak, bolesti žaludku, zubů a srdce, kornatění cév, posiluje psychiku a imunitní systém, zlepšuje pleť a vlasy) a je nedílnou součástí pokrmů čínské kuchyně.

„Výborně se hodí do rizota, polévek. Je to léčivka, takže ji lze jen doporučit,“ poradil Jiří Polčák.

Plodnice ucha Jidášova postrádají typickou houbovou chuť i vůni, ale jsou oblíbené pro svoji křupavou texturu. Přidávají se do polévek, salátů a do hlavních pokrmů asijské kuchyně.

 

RECEPTY K TÉMATU

Dušené uši
650 g. čerstvého ucha Jidášova, 1 větší cibule, 40 g. tuku nebo másla, 10 g. hladké mouky, 100 ml. smetany, sůl, pepř, petrželka.

Očištěné houby nakrájíme na nudličky, přidáme nakrájenou cibuli, tuk a podusíme. Když jsou houby měkké, zahustíme je smetanou rozmíchanou s moukou, povaříme, osolíme a opepříme. Podáváme s bramborem nebo chlebem.

Asijská směs s uchem Jidášovým
300g. kuřecích řízků, 100 g. čerstvího ucha Jídášova, 100 g. fazolových lusků, 100 g. celeru, 1 červená paprika, 2 stroužky česneku, lžička nastrouhaného zázvoru, 1 vejce, 1 lžíce škrobové moučky Solamyl, 4 lžíce rýžového vína, sojová omáčka, chilli, sůl, olej.

Kuřecí řízky nakrájíme na nudličkys a naložíme do marinády z rozšlehaného vejce, rýžového vína, zázvoru a česneku, necháme nejlépe přes noc marinovat. Druhý den nudličky opečeme zprudka na oleji, oheň ztlumíme a přidáme nakrájenou zeleninu a proužky ucha Jidášova, přiklopíme pokličkou a dusíme až zelenina změkne. Směs na závěr ochutíme sójovou omáčkou a chilli, případně přisolíme. Podáváme s rýží nebo smícháme s čínskými nudlemi.

Zdroj: Jiří Polčák

Důlní mapy by se měly stát součástí historického dědictví. Na snímku je vedoucí archivu Lubor Veselý.
Důlní mapy coby specifická součást historického odkazu