Správa železniční dopravní cesty k 30. listopadu vypověděla Českým drahám smlouvu, na jejímž základě výpravčí na menších nádražích zajišťovali provoz pokladen a prodávali jízdenky.

Od neděle si tak cestující v převážně menších stanicích už jízdenku nekoupí, místo toho budou bez přirážky odbaveni ve vlaku. Na Frýdecko-Místecku se to týká stanic v Bašce, Dobré, Hnojníku, Lískovci u Frýdku a Pržna. Například ve Vratimově sice končila smlouva se SŽDC, České dráhy tam však zajistí prodej dál.

Tři pozemky nacházející se v areálu zámeckého parku už patří městu.
Stát převedl Paskovu pozemky potřebné k ochraně vzácného brouka
Ilustrační foto.
Nový mýtný systém: zatím vše v pořádku, problémy mohou nastat v pondělí

Konec pokladen v menších stanicích je i jedním z důsledků loni zavedených slev pro studenty a seniory. Stávající smlouva počítala s provizí za každou jízdenku podle její hodnoty. Pětasedmdesátiprocentní sleva jízdného pro studenty a seniory provizi výrazně snížila.

O tom, kde se jízdenky budou prodávat, nerozhodují v nových smlouvách už dopravci, ale objednatelé, tedy kraje a ministerstvo dopravy. Ti usoudili, že v řadě případů jsou náklady na udržení prodeje jízdenek na pokladně příliš vysoké.

Od 15. prosince, tedy ode dne, kdy se v tuzemsku mění jízdní řády, se nebudou jízdenky prodávat ani ve stanici v Paskově. Možnost zakoupit se jízdenku na nádraží tak zůstane v regionu jen ve větších městech.

Pohřeb majora Jiřího Modra, podle rodiny oběti invaze.
Skočil pod kola okupantům, teď má dostat pamětní desku
Ilustrační foto.
Podvodník připravil seniorku o čtvrt milionu