„Policisté v pátek dopoledne zjistili podezření z opakovaného porušení mimořádného opatření, neboť vlek v ostravském skiareálu byl v provozu. Policisté věc na místě zadokumentovali, komunikovali s oprávněnou osobou a vlek byl zastaven. Po zadokumentování bude věc oznámena příslušnému správnímu orgánu,“ uvedla pro Deník policejní komisařka Soňa Štětínská s tím, že jednu osobu policisté na místě zajistili.

Lyžování na Vaňkově kopci s iniciativou Chcípl PES 3. února 2021
Nekonečná jízda na Vaňkově kopci. Lyžaři, policie, zákaz, a zase lyžaři...

Podle vyjádření areálu na facebookových stránkách se má jednat přímo o provozovatele „Vaňkáče“, tuto informaci však Soňa Štětínská nepotvrdila. „Jde o osobu, která je podezřelá z přestupkového jednání, neuposlechla výzvy, porušila krizové opatření, tedy spustila vlek. Policisté ji zajistili, aby v dané věci podala vysvětlení. Informace budeme vyhodnocovat,“ sdělila.

Rolbavláček

O půl třetí odpoledne byli na sjezdovce k vidění jen lidé na bobech a hrstka snowboardistů, kteří si kopec vyšlápli po svých. Na místě zůstávalo i několik policistů. Areál však avizoval, že bude hledat možnosti, jak ještě v pátek odpoledne lyžařům pobyt na sjezdovce umožnit. A tak se také stalo.

Od 16 do 20 hodin je spuštěno večerní lyžování s rolbou, která zájemce na kopec za padesát korun vyveze. Stejný způsob náhrady vleků za „rolbavláček“ zvolili už třeba ve skiareálu Kopřivná.

Policie jezdí i na udání
Policisté nicméně budou podle Soni Štětínské situaci na Vaňkově kopci dál sledovat. „V rámci běžného výkonu služby kontrolují policisté dodržování všech mimořádných opatření. Reagují jak na vlastní zjištění, tak na podněty občanů. Situaci v tomto místě budou policisté monitorovat a i nadále plnit stanovené úkoly, včetně zákonných opatření k minimalizaci porušování krizových opatření,“ dodala.

Lyžování bez omezení. Cíl? Nezkrachovat!

Ve fotogaleriích níže se můžete podívat, jak vypadala situace na Vaňkově kopci v posledním týdnu uplynulého roku a v lednu 2021:

PROSINEC 2020

Leden 2021

Jak už Deník dříve informoval zde Ski areál Vaňkův kopec s cílem nezkrachovat otevřel navzdory vládnímu zákazu sjezdovku už před několika dny. Provozovatelé díky obrovské podpoře veřejnosti zaplatili fakturu za elektřinu a lidem umožní lyžovat až do konce zimy. Navzdory policejním zásahům. Ten se opakoval i ve středu, kdy si areál vypůjčila iniciativa Chcípl PES.

Ve veřejné sbírce, která byla fakticky předprodejem skipasů na příští sezonu, mu dorazilo na účet 457 plateb v celkové výši přes 277 tisíc korun, z čehož mohl obratem zaplatit fakturu za prosincovou elektřinu. Ta jej, jak dokládá uveřejněnou fakturou na webových stránkách, vyšla na 335 tisíc korun – při povětšinou zavřeném areálu bez tržeb.

Tažení lyžařů za rolbou je zimní sport známý jako „rolba skijöring“. Děti v Kopřivné této zábavě říkají rolbavláček. Může to být také alternativní doprava lyžařů na kopec, když je  zavřený vlek i lanovka.
Na lyže do Jeseníků. V Kopřivné zavřený vlek a lanovku nahradili rolbavláčkem

„Všem nesmírně děkujeme. Sbírku jsme ukončili ve stejný den, kdy jsme uhradili fakturu. V nejbližších dnech však dorazí další faktura za leden, která bude ještě vyšší. Uvidíme, co přinese poslední týden a tato akce a v jakém budeme stavu,“ řekl Deníku Martin Kafka, který nevylučuje, že kolem 20. února, kdy se bude blížit splatnost nové faktury, opět požádá veřejnost o pomoc.