Muž je podle lékařů z Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie Fakultní nemocnice v Ostravě (FNO) ve velmi dobrém zdravotním stavu. „Využiji této příležitosti, abych poděkoval kolegovi i náhodným kolemjdoucím, kteří mi poskytli první pomoc přímo na místě. Obrovský dík patří posádce vrtulníku a pak týmu Kliniky anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny FNO. To, že existuje popáleninové centrum jsem sice věděl, ale že jednou budu  jeho pacientem mě nikdy nenapadlo. Cítím se výborně a uvědomuju si, že k rodině se mohu vrátit jen díky profesionálně poskytnuté pomoci," uvedl při propuštění optimisticky naladěný muž.

Bouřka - ilustrační foto
Jednoho odmrštil, druhý ztratil vědomí. Policisty v Beskydech zasáhl blesk

„Je to velmi vzácný případ. Řekl bych, že to byl souběh příznivých okolností jak přírodních, tak lidských. Pacienta jsme probudili 24 hodin po zásahu. Komunikoval, byl orientovaný a proto jsme  jej mohli přeložit na standartní jednotku Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie," řekl primář Jan Jahoda z Kliniky anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny FNO.

Fakultní nemocnici Ostrava přijme ročně průměrně jednoho člověka, kterého zasáhl blesk. Většina z nich má trvalé následky.

Do hlídky policistů udeřil blesk v neděli 26. července. "Před sedmnáctou hodinou byl operátorům záchranné služby nahlášen zásah člověka bleskem, a to v terénu Beskyd, v lokalitě Staré Hamry. Na místo neprodleně vzlétl vrtulník, vyjela posádka RZP z Frýdlantu nad Ostravicí a záchranáři požádali o spolupráci horskou službu," řekl mluvčí moravskolezských záchranářů Lukáš Humpl.

Čtyřiatřicetiletý policista byl energií blesku odhozen a pravděpodobně ztratil na nějakou dobu vědomí. Později však dokázal začít poskytovat první pomoc svému kolegovi. O rok starší muž byl po události v bezvědomí, patrně u něj došlo také k selhání krevního oběhu.

Ilustrační foto.
Ženy ve Frýdku-Místku se spolu opíjely na benzince. Pak se kradlo