Především opoziční ODS a Piráti se chystají na zteč. Občanští demokraté představili svoji vizi správy státu pod názvem Země, která vítězí. „Nabízíme pět programových priorit a tři principy vládnutí. Pro tento plán se budeme snažit získat co nejširší politickou a voličskou podporu,“ uvedl předseda Petr Fiala.

Stadion Bazaly těsně před dokončením, 7. října 2019 v Ostravě.
EXKLUZIVNĚ! Předražené Bazaly. Kolik stály? Neuvěříte!

Ačkoli jde především o strategii pro sněmovní volby (snížení daní, minimální důchod, kvalitní školství, ochrana životního prostředí, dostupné bydlení, elektronizace státu), jeho nosné body se nepochybně promítnou i do krajských témat. Otázkou je, zda ODS jako své jedničky nasadí známé regionální osobnosti, nebo si vypomůže poslanci či senátory.

V tomto ohledu má šéf hnutí ANO Andrej Babiš jasno. Deníku sdělil, že nominace lídrů je věcí krajů, ale jeho prioritou je, aby se budoucí úspěšní kandidáti věnovali jen hejtmanské funkci a neseděli ve sněmovně.

„K tomu nás čeká debata, protože můj názor nepodporují všichni, což je škoda, protože nekumulace funkcí je jeden ze základních principů, které hlásám od založení hnutí,“ řekl Deníku.

Ostrava pohřbila romskou legendu. Pohřeb Josefa Facuny 21. října v kostele Neposkvrněného početí Panny Marie v Přívoze.
Ostrava pohřbila romskou legendu. Přišel i primátor a náměstek hejtmana

Za ANO dosud zastávají poslaneckou a hejtmanskou pozici Jana Mračková Vildumetzová, Ladislav Okleštěk a Ivo Vondrák. První jmenovaná funkci obhajovat nebude, protože čeká dítě. Babišův imperativ se tedy týká olomouckého a moravskoslezského hejtmana.

Především Vondrák bude oříšek, neboť v čele kraje si vede dobře, ale poslanecký mandát odmítá složit. Podle něj lze oba posty dobře zvládnout.

Hejtman Ivo Vondrák na akci Deníku v multifunkční hale Gong v Ostravě.
Hejtman Ivo Vondrák: Moravskoslezský kraj není zaostalý, je ohromně zábavný!

Nepříliš viditelného jihomoravského šéfa Bohumila Šimka na postu jedničky zřejmě nahradí bývalý primátor Brna Petr Vokřál. Ve Středočeském kraji pravděpodobně bude obhajovat Jaroslava Pokorná Jermanová. Do krajských vod se chystají i Piráti, kteří momentálně vládnou Praze (tam se ale bude volit až za tři roky).

„Vzhledem k tomu, že jsme podle průzkumů druhou nejsilnější politickou stranou v ČR a nejsilnější opoziční, považuji za logické, že se vydáme do boje o vedení krajů na samostatných kandidátkách,“ uvedl pro Deník předseda Pirátů Ivan Bartoš. Zároveň nevyloučil spolupráci  s jinými demokratickými uskupeními, s nimiž najdou programovou a hodnotovou shodu. Na nějaké formě kooperace se budou chtít mnohde domluvit i TOP 09, STAN a lidovci.

Trable ČSSD

Největší problémy čekají vládní sociální demokraty.  O hejtmanství v barvách ČSSD už se nebude ucházet plzeňský Josef Bernard ani jihočeská Ivana Stráská. Největší šance tak má pardubický Martin Netolický a vysočinský Jiří Běhounek.

Motýlek je pro hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka (ANO) symbolem noblesy.
Hejtman Ivo Vondrák: Motýlek? Pro mě symbol noblesy. A ta v politice chybí

Rušno bude na jižní Moravě, kam vedení strany hodlá vyslat poslankyni a brněnskou rodačku Kateřinu Valachovou. V regionu má ale podporu náměstek jihomoravského hejtmana Marek Šlapal. Na dotaz Deníku, čím chce ČSSD voliče oslovit, nereagovali předseda strany Jan Hamáček ani jeho první zástupce Roman Onderka.