Další poškozené dřeviny jsou za domem kultury také na pěší zóně vedle střední integrované školy, asi 400 metrů od domu kultury.

Stromy nejsou nařezané nebo polámané, mají ale oloupanou kůru a některé jsou lehce nahlodané až na dřevo. Podle městského zahradníka Tomáše Tramplera i toho zdánlivě lehké poškození některé stromům uškodí natolik, že dříve uhynou.

Street food koncept Faency Fries, 17. května 2021 v Havířově.
Podívejte, Havířov miluje hranolky. V bistru na Hlavní třídě se dveře nezavřou

„Je-li oloupaná kůra v takové rozsahu i po celém obvodu, přeruší se proud živin do koruny a strom uhyne,“ vysvětlil arbotrista.

Už teď ví, že dva stromy bude nutné porazit hned a jeden za rok. Další uhynou dřív než kdyby poškozené nebyly. Jedná se o lípy, okrasné jabloně a sakury.

Pracovníci magistrátu celou věc oznámili policii. městská policie bude při hledání autora tohoto vandalského činu nápomocna dodáním záběrů z kamerového systému, pokud tato místa monitorují.

Pondělní otevření předzahrádek majitelům hospod a kaváren příliš radosti nepřineslo. Mnohdy bylo prázdno, ale v krytých před zahrádkách lidé byli. Stejně tak v pivnicích. Karviná, 17. května 2021.
Rozvolnění po karvinsku: někdo šel na pivo, jiný do fitka

Městský arborista Tomáš Trampler po prohlídce poškozených stromů řekl, že poškození stromů v takovém rozsahu v posledních letech nepamatuje. Kdo za tímto vandalským činem stojí, určí znalec, na něhož se město obrátí také kvůli stanovení výše škody.

„Zatím nevíme, zda to jistě způsobil člověk. Předloni se ale objevil podobný případ v Západních Čechách, kde takového poškození dřevin způsobilo řádění psa bojového plemene, Takže, jak to všechno bylo v našem případě, musí zjistit policie ve spolupráci se znalcem,“ dodal Trampler.

Policie už má oficiální oznámení o poškození stromů na několika ulicích v lokalitě Karviné-Nové Město. „Policisté obvodního oddělení Karviná 1 zjišťují k oznámené věci veškeré související okolnosti a informace a vzhledem k charakteru události jsou již v kontaktu s pracovníky v oblasti životního prostředí,“ uvedla policejní mluvčí Soňa Štětínská.