Vodohospodáři se ale chystají proti bobrům v Lužné zakročit. Uvedla to Mladá fronta Dnes s odvoláním na informace tiskové mluvčí Povodí Odry Šárky Vlčkové s tím, že správce toku hodlá v nejbližší době požádat o zásah do biotopu a životního prostředí zvláště chráněného živočicha, aby mohl bobří hráz jako překážku v toku řeky odstranit.

Deník požádal Povodí Odry o upřesnění, jakými argumenty hodlá zdůvodnit svou žádost o výjimku ze zákazu zasahovat do přirozeného vývoje silně ohroženého bobra evropského a jaké konkrétní škody bobří hráz u Slezských Rudoltic může způsobit.

Řeka Lužná u Slezských Rudoltic se začíná měnit. Bobři zde budují hráze, aby zvýšili hloubku vody. Jde o první bobří hráze v okrese Bruntál.
Bobří hráz u Osoblažky je nová přírodní atrakce

Povodí Odry do včerejší uzávěrky na dotazy Deníku neodpovědělo. Rozhodnutí o tom, zda bobří hráz s malým „rybníčkem“ v korytě Lužné zůstane, nebo zda ji Povodí Odry může ostranit, je v kompetenci příslušného krajského úřadu.

„Obecně lze říct, že pokud si žadatel obhájí své důvody pro odstranění bobří hráze, tak výjimku dostane. Nemohu předjímat, jak úřad posoudí tento konkrétní případ ze Slezských Rudoltic, ale z pohledu ekologie by odstranění bobří hráze byla velká škoda. Lepšího tvůrce biotopu lužní nivy než bobra v přírodě nenajdeme. Bobři se umí lépe postarat o rozmanitost pobřežních ekosystémů než jakýkoliv jiný živočich nebo člověk,“ uvedl Martin Bodešinský z krnovského Střediska ekologické výchovy.

V místech, kde si bobři postavili hráz, Lužná protéká těžko přístupným neobydleným terénem mezi mokřady. Koryto s mnoha meandry se klikatí na dně údolí, které je přístupné jen po náspu osoblažské úzkokolejky. Běžné cesty sem nevedou. Proto se zde příroda vyvíjí v téměř bezzásahovém režimu a místy má až pralesní charakter.

ZIMNÍ TÁBOŘENÍ ve stenech začíná v Úvalně na Strážišti v pátek 2. března. V uplynulých ročnících si otužilí táborníci občas stěžovali na příliš teplé noci, ale letos jim předpověď konečně slibuje teploty hluboko pod nulou a osobní rekordy v mrazivém nocle
Příznivci zimního táboření v Úvalně se na mráz těší