O superúplňku se hovoří, když se Měsíc ocitne v úplňku a později v takzvaném přízemí, tedy nejblíže Zemi, což v tomto případě znamená „pouhých“ 357 373 kilometrů. A to je právě dnes.

Lidé, kteří měli to štěstí, že jim ve výhledu na Měsíc nic nepřekáželo, jej mohli pozorovat na noční obloze jako jakýsi oranžový či dokonce růžový grep vznášející se nekončeným prostorem.

Toto není přebal knihy z básnické sbírky od Edgara Allana Poea, to je super růžový či oranžový Měsíc z 26. dubna 2021.Toto není přebal knihy z básnické sbírky od Edgara Allana Poea, to je super růžový či oranžový (chcete-li) Měsíc z 26. dubna 2021.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

„Problém ale je, že v dubnu 2021 bude kombinace nejmenší vzdálenosti a Měsíce k vidění jen ve dne. Po východu Měsíce nad náš obzor bude už po úplňku a Měsíc se už bude vzdalovat. Šťastnější tedy budou obyvatelé západní polokoule,“ uvádí odborný server astro.cz.

Upozorňuje i na to, že se nesmí při počtech ve vzdálenosti od Měsíce zapomínat na vlastní rozměry Země. Uvedená nejmenší vzdálenost se totiž týká geometrických středů Země a Měsíce.

V Labském dole v Krkonoších je stále přes půl metru sněhu, což v posledních deseti letech touto dobou není až tak běžné.
V Krkonoších se zima vzdává pomalu. V Labském dole je přes půl metru sněhu

„Pokud Měsíc v „superúplňku“ vidíme právě vycházet nad obzor, je od nás o téměř 6 400 km dále, než kdyby právě vrcholil nad našimi hlavami. Ideální stav by tedy byl, kdyby úplněk a přízemí Měsíce nastaly okolo půlnoci našeho času. V nejbližší době u nás ale taková kombinace nenastává,“ uvádí dále server astro.cz.

Scenérie jako z Addamsovy rodiny…Scenérie jako z Addamsovy rodiny…Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Poněkud blíže k superúplňku než v dubnu budeme letos i v květnu, jenže také bohužel jen ve dne. Pokud si tedy na viditelný a jasně patrný superúplněk chcete počkat, další šanci budete mít 14. června 2022, 31. srpna 2023 a 17. října 2024.