Mezi 11. a 14. hodinou bude pro veřejnost rovněž mimořádně otevřeno výukové centrum zoo (v blízkosti pavilonů Tanganika a Malá Amazonie), kde si mohou zájemci prohlédnout, osahat a potěžkat bohatou sbírku preparátů (vycpanin, lebek, zubů).

K vidění jsou zde například kostry želvy, užovky nebo šimpanze, lebka tygra, parohy největšího jelena světa, stehenní kost slona a další. Výukové centrum bude otevřeno i po celou dobu jarních prázdnin všech okresů v kraji, vždy od 12 do 14 hodin. 

Mimořádné komentované krmení 2. února 2018:- 10 hodin: šimpanzi (v Pavilonu evoluce)
- 11 hodin: žralůčci (v pavilonu Papua)
- 13 hodin: hroši (v pavilonu Tanganika)
- 13.30 hodin: sloni (v pavilonu slonů)

NEPŘEHLÉDNĚTE:

V zoo roste „květina čarodějnic“

Areál ostravské zoologické zahrady a botanického parku se jen zdánlivě ponořil do zimního spánku. Pozorný návštěvník si určitě všimne, že některé rostliny rostou a dokonce kvetou i v tuto roční dobu.

Na záhonech podél Cest vody a Cesty stínu rostou čemeřice. Existuje 20 druhů těchto kvetoucích trvalek, s výjimkou dvou druhů jsou původním domovem všech čemeřic Alpy a východní Evropa. Rostou pomalu a vykvétají během zimy nebo časného jara až čtvrtým rokem po vysemenění.

ČemeřiceZdroj: Monika Vlčková

Jejich krásné a velké květy s pravidelně uspořádanými kališními lístky a výraznými střapatými středy pestíků zdobí už po staletí nejen zámecké zahrady a parky, ale i venkovské zahrádky.

V minulosti bylinkářky, často označované jako čarodějnice, ji používaly na výrobu různých lektvarů a mastí nejen pro lidi, ale také pro dobytek. Vyháněli se jimi z těla paraziti, likvidovaly se vši a léčil svrab. Proto se jí také přezdívalo „květina čarodějnic“. Dnes se čemeřice jako léčivka nepoužívá. Je známo, že celá rostlina, zejména pak semena a oddenek obsahují velice nebezpečné pomalu vstřebatelné jedy. 

Veverka - modelka - na "jarní" obhlídce zásob v Bělském lese. Snímek z 30. ledna 2018.
PODÍVEJTE SE: Veverka modelka na "jarní" obhlídce zásob v Bělském lese

Pavilon evoluce v zoo se rozrostl

V Pavilonu evoluce v ostravské zoologické zahradě můžete poodhalit evoluci na příkladu života v západní Africe. Moderní chovatelsko-expoziční komplex se stal domovem pro zhruba tři stovky zvířat. Jsou mezi nimi savci, ptáci, plazi, nozdratí, ryby, ale také zástupci bezobratlých živočichů. Zdá se být nenaplnitelný…

V těchto dnech totiž přibyla v nových prostorách pavilonu nová zvířata. Přes třicet dosud chovaných druhů doplnili další zajímaví tvorové. Je mezi nimi například bezobratlá mnohonožka kamerunská. Má černé tělo, které může dosáhnout až dvaceti centimetrů, a rezavě zbarvené nožky, kterých může mít více než 300 párů. Mnohonožky jsou obvykle býložravé.

Sloni v ostravské zoo.
Zoo Ostrava: Rekordní počet zvířat, rekordní počet mláďat

Dalším přírůstkem je vlasatice třásnitá žába, které „rostou vlasy“. Jde o jedenáct centimetrů velký druh bizarní žáby, jejíž „vlasy“ jsou ve skutečnosti dermální papily, které mají samci v době rozmnožování. Přibyly také dva druhy ryb jehla obrovská, ryba příbuzná mořským koníkům. Akvárium s nimi obývají patetry Powellovy drobné ryby, jejichž domovem je delta Nigeru.

Došlo i ke stěhování stávajících obyvatel pavilonu. „Bahník západoafrický obýval velký bazén. Jedná se ale o tvora velmi málo aktivního a často skrytě žijícího, návštěvníci neměli příliš mnoho možností jej při pohledu shora pozorovat. Proto jsme se rozhodli prezentovat tohoto zástupce třídy nozdratých v samostatném akváriu v centrální části pavilonu,“ říká tisková mluvčí ostravské zoologické zahrady Šárka Nováková.

Bahníci jsou zajímaví tím, že dýchají atmosférický kyslík plícemi, stejně jako třeba lidé. Naproti bahníkům pak návštěvníci najdou mělké akvárium s halančíky. „Toto umístění je záměrné, oba druhy obývají v přírodě stejný biotop extrémních mokřadů,“ dodala Šárka Nováková.

Zoo Ostrava je otevřena každý den v roce:- leden (9-16), únor (9-17), březen (9-18), duben-srpen (9-19)
 
Pokladny a pavilony se zavírají o hodinu dříve.