Přestože na nádraží čekalo několik desítek místních lidí, kteří přinesli balenou vodu, jídlo, teplé oblečení, hygienické potřeby a další věci, nakonec nebylo potřeba, cestující z Ukrajiny jedou do Česka k příbuzným či přátelům, takže o ně bude postaráno.

Místní nabízejí pomoc

To ovšem předem nikdo nevěděl. Paní Klaudie Ruk z Bohumína dorazila před ohlášeným příjezdem vlaku s nabídkou pomoci. „Pokud to bude potřeba, klidně nabídnu v našem domě nějaké mamince s dětmi pokoj, dočasný azyl,“ svěřila se novinářům a v náručí držela velké plyšového slona a medvěda. Z obou dvou měly radost dvě malé holčičky, které s matkou přicestovaly humanitárním vlakem.

Prezidenta Slovenska Zuzana Čaputová navštívila hraniční přechod v Uble (Ubľe), 27. února 2022. Slovensko uvedlo, že po ruské vojenské operaci na Ukrajině vpustí do země prchající Ukrajince.
OBRAZEM: Víkend na slovensko-ukrajinské hranici objektivem Lukáše Kaboně

Na nádraží dorazil také Stěpan. Z Prahy, kde pracuje, přijel autem. Když jsme spolu zhruba půldruhé hodiny před příjezdem vlaku mluvili na parkovišti na dálničním odpočívadle před Bohumínem, nervozitou skoro nebyl schopen mluvit. „Ve vlaku je moje žena a dcera. Jsem šťastný, že se jim podařilo přijet, a že v těchto těžkých chvílích budeme spolu,“ svěřil se.

Nápor uprchlíků se teprve čeká

Jak novinářům řekl náměstek člena vlády ČR Václav Bernard, první humanitární vlak přijel praktický prázdný. Ze sedmadvaceti pasažérů, kteří nastupovali v polské Přemyšli, dojelo do Bohumína pouze třináct. „Ty zbývající jsme na jejich přání vyložili po trase vlaku v Polsku. Mají tam známé nebo příbuzné, ke kterým jeli,“ řekl Bernard, který vlakem také cestoval.

Baníkovci se mohou radovat z dalšího vítězství. Závěr základní části mají ve svých rukou.
Splněná povinnost házenkářů. Dva body z Maloměřic

Dodal však, že hlavní nápor uprchlíků se teprve čeká. Kyjevské nádraží je přeplněné lidmi, kteří chtějí odjet na západ. Jenže dostat se přes ukrajinskou-polskou hranici je momentálně velký problém.

„Silnice jsou přeplněné, na pumpách není benzín, takže jediná cesta je po železnici. Měli jsme původně vzít také cestující z Kyjeva, jenže vlak měl zpoždění kvůli závadě na trakčním vedení a oprava se odhadovala možná až na několik desítek hodin, takže jsme se rozhodli vyjet. Druhá souprava teď, v sobotu večer, v Přemyslavi stále čeká, a až se ji podaří naplnit, vydá se na cestu do Bohumína. Cestou vyloží cestující, kteří budou chtít zůstat v Polsku,“ vysvětlil Bernard.

Ukrajina se prý nevzdá

Se skupinou lidí z Přemyšle dorazila i osmačtyřicetiletá Světlana s dcerou, kterou v Praze svěří kamarádce a chce se vrátit na Ukrajinu, kde zůstal její manžel. Na cestě ze Lvova byly obě ženy víc než dvacet hodin a lehká únava na nich byla znát. Ale stejně tak i odhodlání a víra, že Ukrajina svou svobodu uhájí.

„Včera došlo pod Lvovem k diverzní akci, ale naši vojáci ji odrazili. Situace ve Lvově je nestabilní, ale náš národ je silný a bude bojovat. Každopádně děkujeme všem lidem a zemím za pomoc a podporu. Ukrajinci se nepříteli nepoddají,“ říká sebevědomě žena, která novinářům řekla, že rozumí rusky, ale z principu ruštinou mluvit nechce.

Transparent nápisem Sláva Ukrajině kdosi pověsil v noci z pátku na sobotu na zábradlí před sportovní školou na ostravském sídlišti Poruba.
Lidová podpora okupované Ukrajině v Ostravě-Porubě

Kvůli cestujícím z humanitárního vlaku přišel na nádraží také Andrej, Ukrajinec, který už mnoho let žije v Bohumíně a chtěl v případě potřeby pomoci s překládáním.

Za pár dní by prý měla přijet z města Berdychiv ve střední Ukrajině, jeho sestra s dítětem. „Měla už koupenou letenku, ale lety byly zrušeny, tak jsem jí koupil jízdenku na vlak ze Lvova, ale nejbližší termín byl 1. března, tak snad přijede,“ doufá Andrij