Vaše čtvrtá návštěva Moravskoslezského kraje měla jako jeden z prvních bodů programu setkání se zástupci OKD. Jak po té schůzce vidíte další vývoj situace kolem této těžební společnosti?

Za hlavní výsledek této schůzky považuji to, že mě vedení OKD ujistilo, že se konečně začne zabývat právními kroky proti panu Zdeňkovi Bakalovi, k čemuž dosud k mé lítosti nedocházelo. Protože pokud by se prokázalo, že pan Bakala nejednal s péčí řádného hospodáře a že 
z OKD vyvedl až několik desítek miliard korun, které by mohly být použity právě na sanaci této společnosti, tak se tím vytvoří nový finanční zdroj, který by OKD mohl pomoci přežít.

Oznámil jste tady i čínskou investici do společnosti TSS Cargo. Zároveň ale v kraji panují obavy z ekonomického ohrožení kvůli povolení dovozu levné čínské oceli…

Já se domnívám, že i tam, kde Čína bude označena za tržní ekonomiku, a tou je už proto, že je členem Světové obchodní organizace, tak že je možné uplatňovat antidumpingová cla, jako je v případě oceli vůči Číně uplatňují Spojené státy.

Při loňské návštěvě jste zavítal na Třinecko, které je 
z pohledu tohoto kraje ekonomicky velmi úspěšné. Ve čtvrtek jste byl na Bruntálsku, které je na tom bohužel přesně naopak. Co by podle vás i slabším částem kraje pomohlo postavit se na nohy?

Podobně jako ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde jsem byl dnes (v pátek) a kde je i řada malých a středních podniků, by bylo užitečné také na Bruntálsku vybudovat širší podnikatelskou infrastrukturu. Měli jsme velmi zajímavé setkání s mikroregionem Osoblažsko, kde je nezaměstnanost ještě vyšší, a kde se mimo jiné rozvíjí koncept sociálního podnikání. To je podle mě nová a svěží myšlenka, která by mohla vytvořit podněty pro zvýšení zaměstnanosti, a to i u těch, kdo před tím dlouhou dobu nepracovali.

Celý rozhovor najdete už dnes v sobotním vydání Deníku.

Malé ohlédnutí aneb 
Co také od prezidenta zaznělo:

Středa 2. listopadu, první den prezidentské návštěvy Moravskoslezského kraje

• „Bruntál je jedním z míst s největší nezaměstnaností a je mou přirozenou povinností do těchto míst jezdit. Na druhé straně asi vyslovím další kacířskou myšlenku – v této zemi máme 400 tisíc lidí, kteří jsou deklarovaní jako nezaměstnaní, ale kolik jich odmítá nabízenou práci? Toto je problém, o němž je potřeba mluvit, byť je toto téma nepopulární," prohlásil v debatě se zastupiteli.

• „Je-li naše školství sekulární, nemělo by se odlišovat oděvem. Křížek na krku je spíš ozdobou než výrazem katolictví, zvláště u mladých dívek. Myšlenkou, o které stojí za to uvažovat, jsou školní uniformy, mají je ve Velké Británii, USA, byly i v Rusku. Mají efekt, učí děti rovnosti," uvedl Zeman k dotazu ohledně sporů muslimek se školami kvůli zahalování.

• „Praha se halí do tibetských vlajek, ale tady v Moravskoslezském kraji potřebujete investice a zachování výroby. To je důležitější, než vlajky Tibetu. Čína je hlavním zahraničním investorem v Německu, já nevidím důvod, proč by neměla být i u nás," poznamenal Zeman v souvislosti s firmou TSS vlastněnou z 80% čínským kapitálem.

• „Po jednání s polskou vládou se uvažuje o splavnění Odry a vybudování prvního vodního koridoru Koźle-Ostrava-Mošnov. Jedná se o dlouhodobý záměr, věřím, že by se zde našly další pracovní příležitosti," zmínil prezident jeden ze tří bodů, v nichž chce regionu pomoci.

• „Existuje celá série nejrůznějších antidumpingových cel, nevidím důvod, proč by je Evropská unie nemohla aplikovat vůči Číně, aniž by tato země ztratila statut tržní ekonomiky. V Číně panuje velký a drsný kapitalismus," odvětil Zeman na dotaz ohledně problematiky přiznání statutu tržní ekonomiky Číně.

Čtvrtek 3. listopadu, druhý den prezidentské návštěvy Moravskoslezského kraje

• „Strany si myslí, že když před volbami dají pivo a párek tak, si lidi získají. Jenže skeptický český volič zkonzumuje pivo a párek a jde volit někoho jiného. Což je dobře …" uvedl Zeman v diskuzi volební účasti.

• „Kdybych byl občanem USA, volil bych Donalda Trumpa. Možná se skřípotem zubů. Ale vzhledem k jeho postoji k emigraci, hrozbě islámského extremismu a Islámskému státu je dobrou volbou," řekl Zeman v odpovědi na otázku ohledně amerických prezidentských voleb

• „Anna Karenina se dá zredukovat do jedné věty: Hysterka skočila pod vlak. Buďto si člověk tuto Tolstého knihu přečte celou nebo se spokojí jen s touto jedinou větou," komentoval Zeman nakládání s informacemi.

• „Každý politik má právo přijmout či nepřijmout dalajlámu. Nepřijal ho ani papež František a ani britská královna Alžběta. Promiňte, že jsem se zařadil k této skupině," poznamenal Zeman ohledně svého odmítnutí setkat se s tibetským duchovním vůdcem.

Pátek 4. listopadu, třetí den prezidentské návštěvy Moravskoslezského kraje

• „Tibet byl otrokářský a feudální stát založený na vládě lámů, kteří jen seděli v klášterech, nepracovali a modlili se," vzkázal lidem ve Frenštátě pod Radhoštěm, kteří protestovali s tibetskými vlajkami.

• „Letní olympiáda? Snad tím někoho neurazím, ale doufám, že u nás nebude. Letní olympijské hry nepřinesly žádný zisk, byly vždy prodělečné," odpověděl na jediný dětský dotaz, který v kraji dostal (frenštátského školáka zajímalo, zdali bude v ČR letní olympiáda).

• „Bojujme proti ilegální islámské imigraci, přináší do našeho státu kulturu neslučující se ani s tou evropskou, natož naší. Bojujme s terorismem," burcoval na včerejším posledním setkání s občany.

• „Asi vás tady potěším, od starostky jsem se dozvěděl, že se Důl Frenštát bude likvidovat. Zasypání má stát asi třiapadesát milionů korun. Dokázal bych si v tomto dole představit muzeum, kde by se fáralo," sdělil frenštátskému publiku.

Všechny související články najdete zde: Prezidentské návštěvy Moravskoslezského kraje