Přesto ani ve Fulneku na Novojičínsku – cílové stanici celé pouti regionem, nevypadal nijak unaveně. Pozitivně na něj totiž působilo to, jak ho přijali místní občané.

Celý rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem najdete už zítra, v pátečním tištěném vydání Deníků Moravskoslezského kraje. Vychází s pravidelnou samostatnou přílohou TV magazín.

Na konci svého nabitého programu si navíc prezident udělal čas i na exkluzivní rozhovor pro Deník.

Na začátku své návštěvy jste řekl, že jste v našem kraji byl vždy rád. Platí to i nadále – po vaší třídenní návštěvě tohoto regionu?

Ten názor se ještě prohloubil. My jsme měli ve středu večeři v kompresorovně hornického muzea v Petřkovicích s úspěšnými osobnostmi vašeho kraje, kde jsme mluvili o celé řadě projektů, které se v Moravskoslezském kraji postupně vyvíjely, začaly v malém rozsahu a pak se proměnily ve velmi navštěvované akce – ať je to Janáčkův Máj, Dny Nato nebo festival Colours of Ostrava, o kterém jsem předtím nevěděl vůbec nic. Stejně tak mi někteří lidé představovali své podnikatelské záměry, úspěchy i neúspěchy. A to je podle mě jako strom, který se vyvíjí a pak je silný a má se čile k světu. Stejně tak nejrůznější rozvojové projekty tohoto kraje od hudby po podnikání se vyvíjejí, protože je dělají nadšení a schopní lidé.

Přesto tento region nyní trápí aktuální situace kolem OKD a plánované zavírání Dolu Paskov. Jaké vidíte řešení této situace?

Pan Bakala získal za cenu údajně desetkrát nižší, než byla cena tržní, čtyřicet tisíc bytů v tomto regionu. Učinil přitom veřejný příslib, že tyto byty prodá za stejnou cenu nájemníkům. Tento příslib, pokud mě paměť neklame, učinil v roce 2004. Veřejný příslib je právně definovaný pojem a jeho nesplnění je trestný čin. A z toho celkem logicky vyplývá, že jsem navrhl, aby pan Bakala, jemuž tento bytový fond ročně vynáší 1,2 miliardy korun, tento veřejný příslib konečně naplnil a z výnosů tohoto prodeje sanoval to, co rovněž vyplývá ze smlouvy z roku 2004 – sanoval důlní těžbu. Měl by vzniknout sociálně citlivý útlumový program tak, aby se mezitím vytvořily nové pracovní příležitosti pro propuštěné horníky.


#flash|https://g.denik.cz/72/f9/denik-tisk.swf|500|115|denik_tisk#
Více o tématu se dočtete v tištěné nebo elektronické verzi Deníku