Volební účast prvního dne v Moravskoslezském kraji se odhaduje lehce nad 40 procent. 

Poklidný průběh narušil hodinu před uzavřením volebních místností incident na Frýdecko-Místecku.

Podezřelá čokoláda

"Před 21. hodinou byla v obci Sedliště na Frýdecko- Místecku do volební místnosti přivolána policie. Ve volební místnosti byl nalezen neznámý balíček. Policie ihned nařídila vyklizení volební místnosti. Komise tedy přerušila hlasování a přesunula volební místnost do jiné budovy," uvedla k události mluvčí úřadu Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová.

Jak policie později zjistila, obsahem podezřelého balíčku byla pouze čokoláda. Hlasování bylo obnoveno po dvaceti minutách.

"Zákon neříká, že je nutné prodloužení hlasování o dobu, na kterou bylo hlasování přerušeno. S ohledem na krátkou dobu přerušení a také denní dobu nepředpokládáme, že se prodlouží doba, kdy bude volební místnost otevřená. Toto rozhodnutí je však na komisi," dodala Birklenová.

Zájem je velký

Vysoká účast byla už krátce po otevření volebních místností například na základní škole v Hlučíně-Rovninách, a to bez rozdílu věku. Někteří voliči drželi v ruce volební průkazy.

Také na ulici Pionýrů ve Frýdku-Místku před 6. základní školou stáli lidé již před 14. hodinou.

Letos mají voliči na výběr z devíti kandidátů, mezi nimiž na rozdíl od minulých voleb není žádná žena.

Kandidáti na prezidenta
Stále nevíte, koho volit? Podívejte se na náš rychlotest pro kandidáty

Adam Rec byl mezi prvními, kteří ve volebním okrsku 8027 na náměstí Edvarda Beneše v Ostravě přišli volit budoucí hlavu státu. Jaký by měl podle něho nový prezident být?

„Důstojný, s velkým morálním kreditem, respektovaný ve světě. Ještě včera jsem neměl tak zcela jasno o svém kandidátovi, ale dneska už to bezpečně vím,“ odpověděl tento noblesní mladý muž v obleku, doslova několik sekund před čtrnáctou hodinou.

„Myslím si, že se nyní České republice daří docela dobře a domníváme se, že náš kandidát by mohl v tomto kursu pokračovat,“ řekli Deníku manželé Seberovi.

„V čele státu chceme prezidenta, který lidi sjednocuje a nikoliv rozděluje, proto mu dáváme svoje hlasy,“ svěřili nám naopak manželé Kulíkovi.

Nejdříve vizita, pak volební komise

O možnost zúčastnit se druhé přímé volby prezidenta České republiky nepřijdou ani pacienti, kteří je stráví na nemocničním lůžku. Například v Nemocnici Nový Jičín jich má zájem odvolit minimálně dvanáct.

Chodíte k volbám pravidelně hned první den? Hlasovat můžete v naší anketě pod článkem.

„Pokud pacienti věděli dopředu, že budou během voleb hospitalizováni a nemohli by jít do místa svého bydliště odvolit, tak si zařídili a vyzvedli voličský průkaz a nahlásili, že budou volit v nemocnici,“ vysvětluje první možnost Radka Miloševská, mluvčí zdravotnického holdingu Agel, který provozuje největší nemocnici na Novojičínsku. Tento postup v Novém Jičíně zvolilo deset pacientů.

Podpořit svého prezidentského kandidáta mohou také lidé, kteří v nemocnici leží již delší dobu a volební průkazy si vyřídit na úřadech nemohli. „Ani ti nebudou o volby ochuzeni. Mohli se přihlásit do speciálního seznamu a i za ním dojde volební komise," dodala mluvčí. V Nemocnici Nový Jičín tuto možnost využili dva pacienti - více zde.

Volby v Praze.
Jste nemocní a nejste schopni jít volit? Komise přijde za vámi domů

Celkem 19 pacientů Vítkovické nemocnice z oddělení LDN, rehabilitace, interny a neurologie se přihlásilo do zvláštního seznamu voličů. „Zájem ze strany pacientů o volby je zhruba stejný jako u podzimních voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2017. Počet voličů z řad pacientů se může ještě navýšit o osoby, které si vyřídily voličský průkaz a například vědí, že budou během dneška či zítřka plánovaně hospitalizovány. Držitelé voličského průkazu se mohou totiž stále hlásit,“ uvedla Miloševská.

Vybírat hlavu státu budou i vězni

Volba prezidenta České republiky 2018 proběhne i za zdmi žalářů po celé České republice. Jedním z nich je Vazební věznice Ostrava, kde se bude volit 12. ledna za přítomnosti členů volební komise.

„Možnost zapsání do zvláštního seznamu voličů využilo celkem 317 vězněných osob. Hlasovat je možné také na základě předem vyřízeného voličského průkazu. Žádná vězněná osoba však tuto možnost nevyužila a voličský průkaz si nevyřídila. V současné době je ve vazební věznici umístěno okolo 500 osob,“ uvedla mluvčí káznice Marie Bílková. 

Online reportáž

Jak se volí?

V prvním kolem zvítězí kandidát, který získá nadpoloviční většinu platných hlasů. Pokud nezíská většinu nikdo, postupují do druhého kola dva nejúspěšnější kandidáti.

Ve druhém kole voliči rozhodují mezi nimi. Kdo získá většinu hlasů, zvítězí.

Kandidáti na prezidenta České republiky Mirek Topolánek, 61 let, manažer
Michal Horáček, 65 let, spisovatel, textař
Pavel Fischer, 52 let, diplomat
Jiří Hynek, 57 let, šéf Asociace bezpečnostního a obranného průmyslu
Petr Hannig, 71 let, vydavatel a producent
Vratislav Kulhánek, 74 let, podnikatel
Miloš Zeman, 73 let, ekonom
Marek Hilšer, 41 let, lékař
Jiří Drahoš, 68 let, fyzikální chemik

Prezidenta si volíme teprve podruhé v historii. O hlavě státu dříve rozhodovali poslanci a senátoři, voliči šli poprvé k urnám až v roce 2013, kdy vyhrál Miloš Zeman před Karlem Schwarzenbergem.

Ilustrační foto.
Volíme prezidenta. Už podruhé. Připomeňte si s námi zajímavosti z roku 2013

Volební místnosti se otevřely dnes ve dvě hodiny po poledni a uzavřou ve 22 hodin. Zítra, v sobotu 13. ledna, se bude volit od osmi do 14 hodin. Konečné výsledky prvního kola prezidentských voleb by měly být známy v sobotu večer.

Prezident Miloš Zeman
Někdo chce zmást Zemanovy voliče. Případ šetří policie v Ostravě