Počasí na počátku listopadu má k tomu podzimnímu daleko a svatý Martin na bílém koni rozhodně nepřijede. Jisté ale je, že tradiční Svatomartinská vína se budou stejně jako v minulých letech otevírat 11. 11. v 11 hodin.

Možností kde koupit a ochutnat Svatomartinská vína je celá řada, bohatou nabídku mají i lets připravenu vinotéky i obchody. Nabízet je budou i ve vinotéce Modré Hory v centru Ostravy. Jejím hlavním sommeliérem a spolumajitelem je David Ludín, odborník na slovo vzatý. Pochází totiž z jižní Moravy, z vinařské rodiny, vystudoval vinařství a vinohradnictví na Mendelově univerzitě v Brně a získal z tohoto oboru i doktorský titul.

„Nápad zařídit si vinotéku zrovna v Ostravě, o které se spíše tradovalo, že se zde pije pivo a tvrdý alkohol, mně známí a kamarádi rozmlouvali. Řekl jsem si, že to ale zkusím a fungujeme už pět let,“ říká mladý muž, jehož neostravský původ podle řeči ihned poznáte.

Vinotéka Modré Hory nabízí široký sortiment lahvových a sudových vín ze stejnojmenného mikroregionu, který v sobě obsahuje obce Bořetice, Kobylí, Němčičky, Velké Pavlovice a Vrbice na Břeclavsku. Region se vyznačuje nejlepšími podmínkami v ČR pro zrání modrých odrůd révy vinné a vznikají zde vína špičkové kvality a originální certifikace. Vína nesoucí toto označení se mohou vyrábět pouze z odrůd Svatovavřinecké, Frankovka a Modrý Portugal.

Pokud se chcete přenést do oázy klidu a přátelské atmosféry, kde můžete trávit svůj čas s přáteli, rodinou či s obchodními partnery, vinotéka Modré Hory je tím nejlepším místem. Ve vkusně zařízeném interiéru, který spojuje starý odkaz vinařského umění s dnešní moderní dobou, můžete zažít rodinou oslavu, firemní večírek, či jen tak posedět, poskytnou vám zde vám zde erudovanou radu a pomohou s výběrem vína.

Toho Svatomartinského nevyjímaje. „Svatomartinské víno může být vyrobeno pouze z odrůd Veltlínské červené rané, Müller Thurgau, Muškát moravský, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Modrý Portugal a výhradně z hroznů pěstovaných na území České republiky. Tyto odrůdy v našich podmínkách dozrávají dříve a nabízejí tak včas vysokou kvalitu hroznů. Kromě technických parametrů typu obsahu zbytkového cukru a alkoholu musí také projít schválením nezávislé komise, která hlídá kvalitu a senzorické vlastnosti. Vína, která se prodávají pod společným označením Svatomartinské, mají na etiketě logo svatého Martina na bílém koni a musí splňovat požadovaná kritéria,“ vysvětluje David Ludín.

Podle jeho slov se jedná o mladá vína, svěží, lehká a ovocitá, která sice zrála zatím jen pár týdnů, ale už stačila získat svůj osobitý charakter, a proto jsou příjemně pitelná. A rozhodně se nemusíte bát, že svou výjimečnost ztratí po týdnu. Abyste si mohli vychutnat přirozenou svěžest mladého vína, měli byste jej spotřebovat nejpozději do jara, až poté víno může ztratit svoji výjimečnou chuť i svěžest. Tak na zdraví!