Hlavní je změna dopravce, neboť pro oblasti Nový Jičín východ a Nový Jičín západ vybral krajský úřad ve veřejné soutěži namísto současné Arrivy dva nové dopravce ČSAD Vsetín a Transdev Morava. „Oba dopravci získali zakázku od kraje na následujících 10 let. Provozovatelem městské hromadné dopravy v Novém Jičíně zůstává i nadále společnost Arriva,“ vysvětlila mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.

Noví provozovatelé bud příměstskou dopravu na Novojičínsku zajišťovat novými moderními vozy a také se zvýší frekvence spojů, především o víkendech.

„Karta ODISka bude v platnosti za podmínek jako dosud. Tarif jízdného se také nemění, stejně jako jízdné zdarma pro seniory starší 65 let v zóně 70, tedy v Novém Jičíně a jeho místních částech. Výrazně se však zlepší kvalita cestování,“ uvedl místostarosta Nového Jičína Ondřej Syrovátka. Autobusy budou nízkopodlažní, klimatizované a ve většině z nich bude připojení na Wi-Fi. „Stejně jako v MHD v nich bude možné platit bankovní kartou. Přibližně třicet procent autobusů bude jezdit na ekologičtější stlačený zemní plyn namísto nafty,“ doplňuje mluvčí s tím, že k pozitivním změnám došlo i v jízdních řádech. „Několik nevytížených spojů bude sice zrušeno, ale víkendová a večerní doprava bude naopak výrazně posílená, což ocení především obyvatelé místních částí Straník, Bludovice, Žilina a Loučka,“ pokračuje.

Do každého koutu Nového Jičína se občané o víkendech dostanou i v jedenáct v noci. „Ve Straníku se počet víkendových spojů navýší ze současných tří na devět denně,“ vysvětlil místostarosta. Zlepší se také večerní dopravní spojení s dalšími městy v okolí. Například z Frýdku-Místku pojede do Nového Jičína poslední spoj až v 0:50 hodin, z Ostravy bude možné vyjet i po půlnoci s přestupem právě ve Frýdku-Místku.

Po půl roce krajský úřad vyhodnotí vytíženost jednotlivých spojů a rozhodne, zda bude nově zavedený režim zachován. „Proto vyzýváme občany, aby upřednostnili cestu hromadnou dopravou před automobilem, bude-li to možné. Doporučujeme, aby si jízdní řády dobře nastudovali, neboť u některých linek došlo i k přečíslování. Například linka do Straníku nyní ponese číslo 697 namísto 688,“ zdůraznil Syrovátka. Podrobnější informace cestujícím poskytnou informační centra na autobusovém nádraží a v návštěvnickém centru na náměstí. Už nyní je také najdou na stránkách www.kodis.cz.

Radnice v Novém Jičíně. Ilustrační foto.
Městský úřad v Novém Jičíně bude mít rezervační systém