Žabeň je jednou z obcí, jejichž vedení brojí proti zpoplatnění dálnice D56 mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem. Tisíce řidičů totiž denně projíždí přes vedlejší obce po trase, aby se vyhnuli placení dálničního poplatku.

Ilustrační foto.
Stát zpoplatní další úseky dálnic. Například na Frýdecko-Místecku a Novojičínsku

„Také vám přijde absurdní platit dálniční známku kvůli několikakilometrovému úseku, který na dálnici vůbec nenavazuje? Navíc za úsek, kde máte větší pravděpodobnost, že budete muset hlídat kužely a provizorní čáry kvůli neustálým opravá, než že pojedete po dálnici? Navíc, protože spoustu řidičů tento nesmyslný poplatek vyhání na vedlejší nezpoplatněné silnice nižší třídy, je v obcích na této trase o to horší životní prostředí, zvýšené emise, prašnost, hluk a nehodovost,“ popisuje petice, kterou do poloviny září podepsalo více než osm tisíc lidí. A petenti i obyvatelé obcí chtějí, aby si jich všimli v Praze a vyšli jim vstříc.

Petice za vynětí ze zpoplatnění dálnice II. třídy D56 mezi Frýdkem-Místkem a Ostravou.
Výjimka pro D56? Starostové v boji o dálniční známku vyzývají veřejnost

Poprvé zablokovaly silnici v Žabni dva traktory v jednu hodinu odpoledne. Asi padesát lidí s transparenty pak začalo neustále přecházet přes přechod pro chodce u restaurace U Čápů. Po krátké přestávce pustili provoz a poté před půl druhou traktory zablokovaly silnici znovu. Ne všichni řidiči měli pro takové jednání pochopení a z některých aut zazněly i nadávky.

„Chceme, aby se k nám přijeli podívat i ministři z Prahy, aby viděli, jak místní trpí zvýšenou dopravou,“ řekl na akci starosta Žabně David Hejneš.