V Krnově v Zacpalově ulici nezvládla letecký výcvik mladá poštolka a v Seifertově ulici havaroval rorýs. Jejich nálezci kontaktovali městskou policii.

„V obou případech jsme oslovili Martina Bodešínského ze Střediska ekologické výchovy (SEV). Ten zajistil, že se oba ptáci vrátili do přírody,“ uvedl velitel Městské policie Krnov Pavel Moravec.

Právě v těchto dnech, kdy mladé nezkušené poštolky opouští hnízdo a testují své letecké schopnosti, můžeme narazit na zdánlivě opuštěná mláďata. Podle Martina Bodešínského ze SEV je snadno poznáme podle zbytků prachového peří.

„Zvládnou uletět pouze několik metrů a pak potřebují odpočívat nabrat síly na další pokusy. Přitom poposedávají na balkonech, větvích nebo trávníku. Takováto mláďata není potřeba odchytávat, pokud jim nehrozí bezprostřední nebezpečí, například na silnici. Většinou je brzy objeví rodiče, kteří mládě dokrmují a motivují k dalším leteckým pokusům,“ uvedl Bodešinský s tím, že u pěvců rodiče mláďata krmí i tři týdny po opuštění hnízda, dokud se nenaučí dostatečně létat.

Pokud mláděti hrozí nebezpečí ze strany koček nebo aut, můžeme jej posadit na nižší větve stromů nebo zídky, kde je rodiče mohou nalézt.

„Ptáci nereagují na pach člověka, takže i přesunuté mládě rodiče dále hlídají a dokrmují. Odbornou pomoc potřebují pouze ptáci viditelně zranění, nebo mláďata v prachovém peří, které je potřeba vrátit do hnízda,“ upřesnil Martin Bodešínský.

Samostatnou kapitolu tvoří rorýsi, protože většinu svého života stráví ve vzduchu, kde dokonce i spí a rozmnožují se. Usedají pouze v době hnízdění.

„Pokud naleznete na zemi dospělého rorýse, jde o ptáka, který neumí sám vzlétnout. Pokud nemá viditelné zranění, pokuste se ho vyhodit do vzduchu. Díky tomu nabere potřebnou rychlost a výšku, aby odletěl. Pokud ale jde o mládě, je nezbytné ho vrátit do hnízda nebo předat záchranné stanici. Dospělci rorýsů totiž mláďata mimo hnízdo nekrmí,“ uzavřel Martin Bodešínský.

Ilustrační foto.
Benátská noc dostala výjimku z nočního klidu