Jeden takový právě nyní probíhá po celé republice s cílem zvýšit viditelnost motocyklistů na silnicích. „V rámci tohoto společného projektu Policejního prezidia České republiky a České kanceláře pojistitelů byly pořízeny reflexní šle, které během dopravně preventivních akcí policisté rozdávají motocyklistům, u kterých během silniční kontroly nezjistili žádné protiprávní jednání,“ uvedla Darina Knižátková, tisková mluvčí novojičínské policie.

Její kolegové na Novojičínsku se do preventivní akce zapojili v pondělí 6. srpna. Na motorkáře zaostřili v obci Pohořílky, místní části Fulneku, na silnici číslo II/647. Proč právě zde, vysvětlila policejní mluvčí. „Tato silnice je u motocyklistů velice oblíbená,“ objasnila a ihned pokračovala: „Během akce policisté u žádného z kontrolovaných motocyklistů nezjistili žádné porušení předpisů. Všichni tak na místě obdrželi reflexní šle, které si někteří neváhali pro zvýšení své bezpečnosti ještě před pokračováním v další jízdě ihned obléci.“

Zároveň mluvčí připomněla zásady, jakými by se měli motorkáři na silnici řídit, aby předešli případnému neštěstí. „Předtím, než se vydají na cestu, by měli vždy zkontrolovat technický stav svého motocyklu. Během jízdy je důležité, aby motocyklisté byli vždy obezřetní, dodržovali základní pravidla silničního provozu, včetně nejvyšší povolené rychlosti. Tu by měli také přizpůsobit technickému stavu vozovky a počasí,“ přiblížila Darina Knižátková s tím, že by motorkáři také neměli nikdy předjíždět vozidla v nepřehledných úsecích. Naopak by vždy měli dodržovat bezpečnou vzdálenost od ostatních účastníků silničního provozu jedoucích před nimi.

„Je důležité, aby co nejvíce využívali zpětná zrcátka a měli tak neustále přehled o tom, co se děje za nimi. Motocyklisté při pohledu do zpětných zrcátek musí počítat s větším mrtvým úhlem, než je například u osobních automobilů,“ upozornila na závěr policejní mluvčí. 

Ilustrační foto
Ženy se nadýchaly chlorovodíku