Sněhu tu je dostatek, takže zimní sezona ještě neskončila. Otázka je, zda na zpřístupnění Pradědu budou reagovat běžkaři, kteří už dávno uklidili lyže do sklepa.

Autobusové spojení z parkoviště Hvězda na Ovčárnu je pro návštěvnost areálů na Pradědu strategické. Autobusy zde fungují jako "hlavní brána" na vrcholy Jeseníků. Vzhledem k pandemické situaci poslední autobusy vyjely na Ovčárnu 3. března.

Poznáte, které snímky z výstupu na Praděd vznikly v okrese Bruntál a které v okrese Šumperk?
POZOR! Znáte Jeseníky opravdu dobře? Podívejte se, opatření "odřízne" Praděd

O tom, zda budou kyvadlové autobusy jezdit mezi Hvězdou a Ovčárnou rozhoduje Moravskoslezský kraj jako objednavatel veřejných služeb. Nebyl to první případ, kdy kraj kvůli pandemií zastavil spoje na Ovčárnu.

V souvislosti s nárůstem pozitivních testů na koronavirus nařídil hejtman Ivo Vondrák zrušit kyvadlovou dopravu už loni od 24. října do 13. prosince 2020. V polovině prosince byla doprava obnovena s odůvodněním, že se v autobusech zpřísnila hygienická opatření a omezila se jejich přepravní kapacita na 60 cestujících.

Kvůli vládním nařízením nyní jezdí vlaky a autobusy v celém Moravskoslezském kraji podle prázdninových jízdních řádů a zrušeny jsou všechny turistické spoje. Také na dalších místech se s ukončením nouzového stavu začne doprava vracet do normálu.

Řidič Audi oslavil Silvestra v Jeseníkách projížďkou po lyžařské magistrále na Vřesovou studánku. Když zapadl, přijel ho vyprošťovat Land Rover. Oba řidiči dostalo pokutu v celkové výši 30 tisíc korun.
To nevymyslíš. Auta si vjela na běžeckou stopu v Jeseníkách. Pokuty za 30 tisíc

„Počet cestujících ve veřejné dopravě se díky vládním opatřením rapidně snížil. Některé spoje během lockdownu téměř nikdo nevyužíval, proto jsme přikročili k těmto omezením. Nemělo smysl a bylo by velmi nehospodárné, kdyby dopravci vozili prázdné autobusy a zvyšovaly se tak ztráty na tržbách. Jsem rád, že se od 12. dubna znovu postupně začneme vracet do normálu. Nejdříve obnovíme školní spoje a provoz turistických linek. Samozřejmě je bezpodmínečně nutné maximálně dodržovat hygienická opatření chránící před nákazou. Prosím cestující, aby byli v tomto směru důslední a ohleduplní,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Radek Podstawka. Doporučil cestujícím, aby si před jízdou ověřili, zda jim jejich autobusové spoje jedou a kdy.

Od pondělí 12. 4. 2021 budou obnoveny školní spoje na převážné většině příměstských autobusových linek.

Obnovené turistické autobusové spoje
Turistické spoje se vrací na linkách č. 391 (Karviná – Morávka), 392 (Orlová – Krásná,Visalaje), 655 (Frenštát pod Radhoštěm – Trojanovice,Ráztoka), 885 (Karlova Studánka – Malá Morávka,Ovčárna), 861 (Bruntál – Vrbno pod Pradědem – Karlova Studánka), 682 (Bruntál – Malá Morávka – Karlova Studánka) a 990 (Havířov – Bílá – Rožnov pod Radhoštěm).