Nejvýrazněji si už od dnešního dne polepší cestující senioři. Žáci od šesti do 15 let dosud využívali slevy 62,5 procenta a studenti do 26 let alespoň 25 procent. Senioři starší 65 let však jezdili za plnou cenu (celoplošné slevy přestaly platit před sedmi lety, pozn. red.) a nyní tak uspoří nejvíce. Rozdíl v cenách jednotlivým dopravcům doplatí stát, náklady budou dosahovat téměř šesti miliard korun ročně.

„Hlavní je, aby cestující nepoznal od 1. září žádný velký rozdíl, i když můžeme čekat nárůst cestujících o několik desítek procent,“ říká ministr dopravy Dan Ťok, na mysli má však spíše železniční dopravu.

Ilustrační foto.
Opilá matka v Porubě seřvala strážníky starající se o její děti

ZADNÍ VRÁTKA

Regionální autobusy by skokový zájem o veřejnou dopravu potkat neměl. Alespoň s tím prozatím kalkuluje KODIS, koordinátor dopravy v Moravskoslezském kraji. Skupina studentů zůstane vesměs stejná a propuknutí cestovatelské horečky u seniorů neočekává.

Pokud by ale ke skokovému nárůstu zájmu o veřejnou dopravu došlo, musel by KODIS reagovat. I proto si ministerstvo dopravy nechalo zadní vrátka a v případě opakovaného přetížení může konkrétní spoj se souhlasem objednatele dopravy ze slevy vyškrtnout.

Dopravní nehoda s následkem smrti v městské části Poruba, na tzv. přechodě smrti, 29. července 2018 v Ostravě.
Při prázdninových dopravních nehodách se umíralo častěji než vloni

KDE SLEVA PLATÍ

Ve stručnosti ušetří zmíněné tři skupiny cestujících ve všech vlacích (pouze ve druhé třídě, pozn. red.) a také autobusech, které neprovozuje městská hromadná doprava. Městští dopravci byli ze zvýhodněni vyjmuti a vesměs mají nastaveny vlastní podmínky a případné slevy pro přepravu.

Ve spojích Dopravního podniku Ostrava a dalších městských dopravců sleva neplatí. „Jedinou výjimkou je, když těmito spoji cestují lidé za město, pak se jim započítává sleva alespoň za tu část cesty, kterou jedou za obcí,“ vysvětluje mluvčí KODIS Aleš Stejskal. Stejné podmínky platí i pro dlouhodobé jízdenky.

Moravskoslezští celníci letos provedli dvaadvacet kontrol, při kterých zajistili třiasedmdesát kvízomatů.
Celníci v kraji zabavili desítky kvízomatů

JAK SLEVU UPLATNIT

Žáci do patnácti let se nemusejí prokazovat žádným průkazem ani dokladem o věku, starším žákům a studentům do 26 let postačí buďto karta ODISka nebo žákovský průkaz, respektive studentská karta ISIC. Čipovou kartou ODISkou se mohou - vedle občanských průkazů - prokazovat i senioři. Průkaz předloží při nástupu do vozidla.

Dlouhodobé zlevněné jízdenky je možné nahrávat na ODISky už ode dneška, a to buď v kamenných prodejnách, kde se očekávají fronty, nebo přes e-shop.

Známý ostravský soudní lékař a celorepubliková kapacita z oboru Igor Dvořáček.
Dokonalá vražda neexistuje, říká uznávaný soudní lékař z Ostravy